Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell en ABN voeren groene AEX aan

Shell en ABN voeren groene AEX aan

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond vrijdagmiddag op winst, aangevoerd door olie- en gasreus Shell en financieel fonds ABN AMRO. Shell profiteerde van het positieve sentiment onder grondstoffondsen. ABN AMRO had de wind onder meer mee na een positief analistenrapport. Elders in Europa was het beeld eveneens positief, geholpen door sterke kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven als Daimler en Barclays.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent hoger op 556,38 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 829,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,5 procent aan.

ABN AMRO voerde de AEX aan met een winst van 3,6 procent. Kenners van Goldman Sachs plakten een koopadvies op de bank. Shell had een winst van 3,1 procent. Branchegenoten als Total in Parijs en BP in Londen stonden tot 2,6 procent hoger. Randstad was de sterkste daler in de AEX.

Chipbedrijven

Chipbedrijven ASMI en ASML leverden tot 2,6 procent in, nadat de Amerikaanse chipreus Intel met teleurstellende handelsupdate kwam. Levensmiddelenconcern Unilever kreeg met een adviesverlaging van Investec en daalde 0,1 procent.

In de MidKap won Signify 1,4 procent. Het verlichtingsbedrijf behaalde in het derde kwartaal een hogere omzet dan een jaar geleden, dankzij de overname van het Amerikaanse Cooper. Exclusief de overname daalde de omzet ruim 8 procent. Bij de kleinere bedrijven werd vastgoedfonds Wereldhave 19,7 procent meer waard na een verhoging van de winstverwachting. Beddenverkoper Beter Bed zakte 3 procent op de lokale markt ondanks sterke omzetcijfers en een forse groei van het orderboek.

Daimler

Daimler won 1,3 procent in Frankfurt. Het Duitse autoconcern verkocht afgelopen kwartaal minder auto's, maar boekte meer winst dankzij kostenbesparingen. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz profiteerde ervan dat de Chinese economie herstelde van de coronacrisis en verhoogde de winstverwachting. Barclays klom 6,6 procent in Londen dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Britse bank.

In Parijs steeg Renault 0,2 procent. De Franse automaker heeft naar eigen zeggen een sterk derde kwartaal achter de rug, mede dankzij de stijgende verkoop van elektrische auto's.

De euro was 1,1844 dollar waard, tegen 1,1831 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 40,60 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent minder op 42,43 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. SHELL PLC 19 apr
    33,465
    -0,01% -0,005

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links