Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Twijfel bij Chinese overname Portugese bank'

LISSABON (AFN) - De Chinese verzekeraar Anbang wil de Portugese bank Novo Banco overnemen, maar stuit op weerstand bij toezichthouders. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) zondag op gezag van niet nader genoemde bankiers in Londen en Lissabon.

In Novo Banco zijn de gezonde onderdelen van Banco Espirito Santo samengebracht. Die bank moest een jaar geleden door de Portugese overheid worden gered en is sindsdien in staatshanden. Inmiddels wordt een koper gezocht. Anbang, sinds enkele weken de trotse eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat (Reaal), heeft volgens FT het hoogste bod uitgebracht: 3,5 miljard euro.

Maar de Europese Centrale Bank (ECB) staat volgens het dagblad wantrouwend tegenover een verkoop van een zogenoemde systeembank aan een Chinese partij. Ook de Portugese centrale bank zou aan het twijfelen zijn geslagen. Novo Banco is naar beheerd vermogen gemeten de op twee na grootste bank in het Zuid-Europese land.

Anbang

Ook de financiële voorwaarden zijn naar verluidt een punt van zorg. Anbang heeft beloofd de kapitaalbuffers van Novo Banco te versterken, maar heeft daar een gelimiteerd bedrag voor beschikbaar gesteld. Mochten bij toekomstige balansonderzoeken door de ECB hogere tekorten aan het licht komen, zouden de overheid en andere Portugese banken daarvoor opdraaien.

Er zijn twee andere partijen in de markt voor Novo Banco, het eveneens Chinese Fosun en de Amerikaanse durfinvesteerder Apollo. De Amerikanen zouden de beste papieren hebben, mocht een overname door hoogste bieder Anbang afketsen. Zij namen eerder al de verzekeringsactiviteiten van Banco Espirito Santo over.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stroopwafel 23 augustus 2015 20:44
    Gelijk hebben ze, je moet die Chinezen niet te veel ruimte geven, ze maken alles na, houden zich niet aan de regels en noem maar op. We hebben ze al heel veel van ons laten jatten of na laten maken, met alle gevolgen van dien. De kapitalisten hebben er waarschijnlijk goed aan verdiend, maar de mensen in het westen zijn hun banen kwijt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links