Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen hoger op cijfergolf

Europese beurzen hoger op cijfergolf

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag weer wat hoger na een dag eerder in de min te zijn geëindigd. Beleggers schoven de zorgen over het coronavirus aan de kant en trokken zich op aan een reeks beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak vielen de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever en industrieel toeleverancier Aalberts in de smaak.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte kort na de opening op Wall Street een winst van 0,7 procent op 577,17 punten. De MidKap daalde een fractie tot 774,84 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,4 procent aan.

Zwaargewicht Unilever (plus 9,4 procent) was koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het was- en levensmiddelenconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. Unilever kondigde tevens aan het merendeel van zijn theedivisie, met onder meer het merk Lipton, af te splitsen. Wel behoudt het bedrijf zijn thee-activiteiten in India en Indonesië en zijn belang in het samenwerkingsverband met PepsiCo voor Lipton-ijsthee.

Dataleverancier RELX onderaan

RELX sloot de rij in de AEX met een min van 3,9 procent. De informatie- en dataleverancier zag de omzet in de eerste jaarhelft aanzienlijk dalen. Dat kwam vooral doordat de divisie voor vakbeurzen amper evenementen kon organiseren. Andere divisies van het moederbedrijf van uitgever Elsevier zagen de opbrengsten nog wel stijgen.

In de MidKap kreeg Aalberts er 3,7 procent bij. De industrieel toeleverancier boekte in de eerste jaarhelft beduidend minder omzet en winst als gevolg van de coronacrisis. Maar sinds de laatste week van mei constateert het bedrijf een herstel van orders en verkopen. Sligro verloor 1,1 procent bij de kleinere bedrijven. Het groothandelsbedrijf sloot het eerste halfjaar af met een nettoverlies vanwege de sluiting van de horecagelegenheden door het coronavirus. Vasgoedfonds Wereldhave werd 3,8 procent lager gezet na een verlaging van het kredietoordeel door Moody's.

In Parijs steeg STMicroelectronics 0,6 procent. De Europese chipmaker is positiever gestemd over dit jaar en schroefde zijn omzetprognose op. Daimler won 5,4 procent in Frankfurt. De eigenaar van Mercedes-Benz verwacht na zware verliezen in het tweede kwartaal het hele boekjaar toch met winst af te sluiten. In Zürich daalde Roche 3,3 procent. De Zwitserse farmaceut zag de winst in het eerste halfjaar dalen doordat patiënten tijdens de coronapandemie minder vaak een ziekenhuis of huisarts bezochten.

De euro was 1,15788 dollar waard tegen 1,1584 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 41,78 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 44,09 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:50 Nauwelijks stijgers in rode AEX
  2. 11:46 Onrust en rentevrees zetten hele AEX in het rood

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links