Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wisselkoerseffecten houden Philips in bedwang

Wisselkoerseffecten houden Philips in bedwang

AMSTERDAM (AFN) - Philips heeft in het tweede kwartaal een vergelijkbare omzet behaald als een jaar geleden. Het zorgtechnologieconcern voerde weliswaar op eigen kracht de verkopen op, maar ondervond hinder van de effecten van wisselkoersen en desinvesteringen, zoals het bedrijf zelf al had voorspeld.

De omzet kwam uit op circa 4,3 miljard euro, net als vorig jaar. De autonome groei, dus exclusief wisselkoerseffecten, overnames en desinvesteringen, bedroeg 4 procent. De ordergroei was 9 procent. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg van 439 miljoen euro naar 482 miljoen euro. De cijfers komen vrijwel overeen met een consensus van analistenschattingen die Philips op de eigen website had gepubliceerd.

Philips deed met name goede zaken met zijn divisie voor medische beeldvorming terwijl bij persoonlijke verzorgingsproducten de autonome omzet licht steeg. Het bedrijf is de afgelopen tijd op overnamepad geweest om zijn positie op de markt voor medische beeldapparatuur te versterken. Topman Frans van Houten wees in een toelichting dan ook op de sterke prestaties van het onderdeel voor medische beeldvorming om diagnoses en behandelingen vast te stellen.

Winst

Op nettobasis werd een winst in de boeken gezet van slechts 2 miljoen euro, tegen een plus van 289 miljoen euro een jaar eerder. Dat had mede te maken met een grote afschrijving op het resterende belang in de voormalige verlichtingsdochter Signify, voorheen Philips Lighting. Ook werden de resultaten van Signify en Lumileds in het tweede kwartaal van 2017 nog meegerekend in de cijfers van Philips.

De onderneming krikte de operationele winstmarge op van 10,2 naar 11,2 procent. Philips handhaafde zijn doelstellingen voor de periode tot en met 2020, waarbij wordt gemikt op een autonome omzetgroei met 4 tot 6 procent en een verbetering van de winstgevendheid. Verder ligt het bedrijf op koers om dit jaar de kosten met 400 miljoen euro te verlagen.

Signify

Van Houten gaf verder aan dat Philips door zal gaan met kleinere overnames en dat het belang in Signify op termijn verder afgebouwd zal worden. Ook merkt het bedrijf vooralsnog een beperkte impact van de handelsspanningen in de wereld. Als de handelsoorlog escaleert zou dat kunnen inhouden dat de prijzen van zijn producten voor ziekenhuizen en consumenten gaan stijgen, aldus de topman.

Verder ziet Van Houten nog weinig impact van het kartelonderzoek in Brazilië. Begin juli werd een inval gedaan bij een kantoor van Philips in Brazilië in verband met een onderzoek naar vermeende kartelafspraken voor medische systemen. Philips werkt mee aan het onderzoek van de autoriteiten. Eigen onderzoek naar de zaak leverde volgens Van Houten geen resultaat op.

Lees over dit aandeel ook

  1. 23 apr FDA waarschuwde Philips over Chinese CT scanners
  2. 29 jan Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 23 juli 2018 20:52


    Op nettobasis werd een winst in de boeken gezet van slechts 2 miljoen euro, tegen een plus van 289 miljoen euro een jaar eerder. Dat had mede te maken met een grote afschrijving op het resterende belang in de voormalige verlichtingsdochter Signify, voorheen Philips Lighting.

    Dat is dus maar 2 mln winst en een teken dat Signify kan worden gekocht, want zoals altijd bij Philips gaan de afsplitsingen daarna fors stijgen. ASML, NXP en er zijn er wel meer zoals Twentse kabel.

    Groet, Jonas
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Philips Koninklijke

19,620 24 apr
0,000 0,00%
Premium

Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links