Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Recent vertrokken topman Wirecard opgepakt

Gepubliceerd op 23 juni 2020 15:18 | Views: 2.107

BERLIJN (AFN) - Markus Braun, die vorige week abrupt opstapte als topman van het door een omvangrijk boekhoudschandaal getroffen Wirecard, is gearresteerd. Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan samen met anderen de omzetcijfers valselijk te hebben opgevoerd.

Braun gaf zichzelf aan bij de autoriteiten, nadat er een arrestatiebevel was uitgegaan. Dinsdag werd hij op borgtocht vrijgelaten, voor een borg van 5 miljoen euro.

Wirecard maakte maandag bekend dat bijna 2 miljard euro aan banktegoeden die vermist zijn geraakt bij het bedrijf mogelijk nooit hebben bestaan. De onderneming trok zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in vanwege het fraudeschandaal. Op de beurs van Frankfurt ging het aandeel Wirecard in de DAX-hoofdindex keihard onderuit door de affaire.

Al langer onderzoek

De Duitse autoriteiten, waaronder beurstoezichthouder BaFin, zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent ook invallen werden gedaan bij het bedrijf op zoek naar informatie. Wirecard zei eerder aangifte te doen van de fraude en verklaarde dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is van "gigantische oplichting".

De Britse zakenkrant Financial Times zette vorig jaar documenten van het bedrijf online waaruit volgens de krant blijkt dat Wirecard cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze heeft opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Wirecard ontkende de boekhoudfraude stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Verstraler 23 juni 2020 16:00
  Prima, schuld leggen waar het hoort. Bezem door die club, en dan weer door. Doodzonde hoe dit bedrijf op dese manier ten gronde wordt gericht. Alhoewel ik me zomaar kan voorstellen dat Wirecard onder nieuw management en met het juiste toezicht gewoon doorgaat. Verder een goed bedrijf in een prima sector (kijk maar naar Adyen)

  Ben wel benieuwd wat het gevoel is bij een ieder: sluit de club? Of overleeft het dit mis management?
 2. MarcoPolo89 23 juni 2020 16:09
  Ligt er een beetje aan wat grote klanten gaan doen. Ik kan me goed voorstellen dat je geen gebruik meer wilt maken van de diensten van Wirecard na dit fiasco aangezien er in een bedrijf waar fraude en zeker op deze grote schaal er vaak meer aan de hand is en de bedrijfscultuur in ieder geval helemaal verkeerd is. Ik denk dat op de korte termijn veel klanten zullen overstappen naar Adyen en andere concurrenten en dat als Wirecard dit weet te overleven het vele malen kleiner zal zijn dan dan laten we zeggen een jaar geleden.
 3. Nils 23 juni 2020 17:32
  WIrecard ging op haar hoogste punt de Dax in. Dat is geen toeval. Markus Braun was een medialieveling en won een paar mediaprijzen. Beste ondernemer ed. Ook geen toeval.

  Dit was fraude waarbij alle ETF-beleggers en benchmarkbelehgers leeg getrokken zijn. Dit was geheel opzettelijk uitgedacht.

  Met Tesla gaat hetzelfde gebeuren: ook hoog de index in en dan laten klappen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare