Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PPG sluit vijandig bod AkzoNobel niet uit

PPG sluit vijandig bod AkzoNobel niet uit

AMSTERDAM (AFN) - PPG Industries houdt alle opties met betrekking tot AkzoNobel op tafel. Dat betekent dat ook een vijandig overnamebod niet wordt uitgesloten, zei topman Michael McGarry donderdag tegen persbureau Bloomberg. Hij voegde er wel aan toe dat hij er liever met AkzoNobel zelf uitkomt.

De topman van het Amerikaanse verfbedrijf is donderdag naar Nederland gekomen om tekst en uitleg te geven over zijn streven om AkzoNobel in te lijven. McGarry rekent erop met verschillende belanghebbenden van het Nederlandse verf- en chemieconcern te kunnen spreken. Dergelijke gesprekken hebben nog niet plaatsgevonden. McGarry zei in ieder geval nog tot vrijdagavond in Nederland te zijn, maar wil best langer blijven.

PPG heeft eerder deze week een verbeterd bod van 90 euro per aandeel inclusief dividend op tafel gelegd, maar dat werd door AkzoNobel afgewezen. McGarry denkt echter dat het bod ,,buitengewoon aantrekkelijk’’ is. Hij benadrukte geïnteresseerd te zijn in AkzoNobel als geheel en wees er in dat verband op dat het de overweging van AkzoNobel zelf om zijn chemietak af te splitsen, niet zonder risico's is.

Mededingingsautoriteiten

McGarry heeft over alle plannen op 2 maart ook een korte ontmoeting gehad op Schiphol met AkzoNobel-baas Ton Büchner, zo liet hij weten. Ook is er kort contact geweest met de voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel. AkzoNobel bevestigde dat er is gesproken, maar wilde desgevraagd geen details prijsgeven, behalve dat er een overnamevoorstel op tafel werd gelegd.

De Amerikanen voorzien verder geen grote moeilijkheden van mededingingsautoriteiten. De PPG-topman onderstreept dat PPG meerdere toezeggingen heeft gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid, investeringen en arbeidsvoorwaarden. Zo zullen de huidige vestigingen van AkzoNobel ook na de fusie belangrijk blijven binnen het concern, aldus McGarry die verder niets losliet over eventuele saneringen na afronding van de deal. Dat laatste wordt door AkzoNobel en andere critici juist aangehaald als belangrijk tegenargument voor een samengaan.

Bedrijfscultuur

AkzoNobel en het bedrijf uit Pittsburgh hebben volgens McGarry tevens een vergelijkbare bedrijfscultuur. PPG kan zich via de overname van Sigma Coatings in 2008 zelfs beroepen op een verleden in Nederland dat teruggaat tot de achttiende eeuw. Het bedrijf heeft door het inlijven van een Noord-Amerikaans bedrijfsonderdeel daarbij al zo'n 3000 voormalige AkzoNobel-medewerkers in dienst.

Lees over dit aandeel ook

  1. 19 apr Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht
  2. 07 feb Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. BASF en BAYER kopen 23 maart 2017 13:30
    quote:

    Buyknow schreef op 23 maart 2017 13:19:

    PGG wil heel graag zo te merken. Aandeelhouders kunnen tegen een verhoogd bod geen nee zeggen.
    ARNHEM (AFN) - De provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland gaan niet in op een uitnodiging voor een gesprek met de top van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries over de beoogde overname van AkzoNobel. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Gelderland donderdag gezegd

    Aandeelhouders Akzo Nobel willen PPG zelfs helemaal niet spreken, wat een afgang voor ze:-)
  2. bdj 23 maart 2017 19:23
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 23 maart 2017 12:53:

    Niks aan de hand, het bestuur van Akzo Nobel zal dan gelijk de beschermings stichting gaan activeren, en dan is het einde oefening voor PPG.
    Net als voor Kraft Heinz bij Unilever, Bpost bij PostNL en Carlos Slim bij KPN.
    Laten ze dan gewoon de beursnotering opheffen.
  3. Advocaat van de Duivel 23 maart 2017 19:30
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 23 maart 2017 13:30:

    [...]

    ARNHEM (AFN) - De provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland gaan niet in op een uitnodiging voor een gesprek met de top van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries over de beoogde overname van AkzoNobel. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Gelderland donderdag gezegd

    Aandeelhouders Akzo Nobel willen PPG zelfs helemaal niet spreken, wat een afgang voor ze:-)

    Bedoel jij hier nu te zeggen dat die provincies aandeelhouder zijn?
    Zo ja...ik weet nog wel een goede therapeut!
  4. BASF en BAYER kopen 25 maart 2017 08:59
    Volgens mij houden de yanks geen rekening met deze prachtige clausule uit 1928:-)

    Deze clausule uit 1928 beschermt AkzoNobel nog altijd tegen 'vijandige bieders'

    Belager van AkzoNobel loopt vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht het Amerikaanse PPG het bod op AkzoNobel ondanks het ferme 'nee' vijandig door willen zetten, dan lopen de Amerikanen tegen een lastig probleem aan. Ze kunnen het bedrijf ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar ze kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen.

    Door: Wilco Dekker 9 maart 2017, 12:53

    Blijf op de hoogte

    Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

    Dat recht om de bestuurders van het verf- en chemieconcern te benoemen is namelijk voorbehouden aan de AKZO Nobel Stichting, aan wie 48 prioriteitsaandelen zijn toegekend. Het bestuur van die bevriende stichting bestaat uit vier AkzoNobel-commissarissen, onder wie Ben Verwaayen (ex-KPN) en Antony Burgmans. Deze oud-Unilever-topman is voorzitter van de stichting.

    Als de Amerikanen de meerderheid van AkzoNobel in handen hebben, kunnen ze de huidige bestuurders en commissarissen ontslaan. Maar ze kunnen vervolgens niet hun eigen mensen benoemen. Normaal gesproken had dit obstakel via de aandeelhoudersvergadering opgeruimd kunnen worden. Maar AkzoNobel maakt als enige Nederlandse onderneming nog steeds gebruik van een overgangsbepaling van de wet op de naamloze vennootschappen die in 1928 door de Staten-Generaal werd aangenomen. Die 89 jaar oude clausule om 'vijandige' bestuurders te weren beschermt het concern anno 2017 nog steeds. Voor vijandige bieders ontstaat een onwerkbare situatie.

    Een belager van Akzo Nobel loopt in de praktijk vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht zo'n bieder als PPG toch door willen zetten, dan kan AkzoNobel ook nog een zogeheten 'responstijd' in stelling brengen. Die gaat in als de vijandige bieder de huidige bestuurders en commissarissen van Akzo wil ontslaan. PPG moet dan een halfjaar wachten voor het de aandeelhouders bijeen mag roepen om die stap te nemen - waarna vervolgens dus ook nog blijkt dat er geen eigen mensen benoemd kunnen worden. Een belager van AkzoNobel loopt in de praktijk dus vast in een dubbele beschermingswal.

    Zo'n belager van AkzoNobel moet er ook nog rekening mee houden dat het Nederlandse kabinet de overname niet ziet zitten. Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemde het bod van PPG donderdagochtend 'niet in het Nederlandse belang'. 'Het gaat daarbij om langetermijnwaarden zoals de bijdrage die AkzoNobel levert aan duurzaamheid, de activiteiten op het gebied van research en development en om de hoogwaardige werkgelegenheid die het bedrijf in Nederland biedt', aldus de VVD-bewindsman.

    Zo'n negatieve opstelling van de overheid is niet echt een extra slot op de deur voor AkzoNobel, maar een ongewenste bieder krijgt wel te maken met een vijandig klimaat. Kamp kwam vorige maand met een voorstel om belangrijke bedrijven in de telecomsector te beschermen, waarbij EZ het recht overnames te verbieden of terug te draaien. PvdA en CDA willen verdergaande maatregelen.

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

66,280 19 apr
+0,180 +0,27%
Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links