Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Monte dei Paschi haalt kapitaaldoel niet'

'Monte dei Paschi haalt kapitaaldoel niet'

SIENA (AFN/BLOOMBERG) - De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De Italiaanse regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.

Het aandelenplan waarmee de oudste bank ter wereld zijn kapitaalprobleem wilde oplossen heeft tot op heden ongeveer 2 miljard euro opgeleverd. Het doel van 5 miljard euro blijft daarmee ver weg, terwijl woensdag al bleek dat het geld bij Monte dei Paschi sneller opraakt dan eerder nog werd gedacht.

Het aandelenplan liep stuk op de weigering van het staatsfonds van Qatar om mee te doen. Daarmee viel de basis onder het private reddingsplan weg.

Nationalisering

Volgens de Italiaanse krant La Stampa praat de Italiaanse regering donderdagavond over een mogelijke nationalisering, waarbij de overheid volgens ingewijden een belang van minstens 50 procent in de bank zou nemen.

De uitwerking van het definitieve plan kan volgens zakenkrant Il Sole 24 Ore nog maanden op zich laten wachten. In de tussentijd kan Monte dei Paschi wel met staatsgaranties overeind worden gehouden, aldus de krant.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2016 09:49
    quote:

    Chiddix schreef op 22 december 2016 09:27:

    Dijsselbloem heeft half 2016 gezegd, dat staatssteun voor de Italiaanse banken alleen kan als eerst beleggers van die banken hun geld kwijt zijn. De ECB en Merkel zijn ook tegen staatssteun.
    Landen zullen steeds vaker de wil van Brussel gaan negeren, let maar op.... Ze geven een dikke middelvinger naar Brussel en Brussel heeft geen keus anders verlaten steeds meer landen de EU.
  2. [verwijderd] 22 december 2016 09:56
    Ik zie dan ook geen reden om in een Italiaanse bank te investeren, er komen vermoedelijk nog voldoende lijken uit de kast, de hele bankenstructuur is er verrot, en met de hoeveelheid NPLs (honderden miljarden)is meer afschrijvingen een kwestie van tijd. Kortom: laat de staat daar maar garant staan, als ze die bank willen redden. Het gaat tenslotte om kiezers tevreden houden.
  3. forum rang 6 Chiddix 22 december 2016 10:29
    De heer Dijsselbloem heeft dit jaar van de daken geroepen , dat staatssteun taboe is. Dit is aanvaard beleid van de Bankenunie, lees ik. Eerst moeten beleggers en eventueel obligatiehouders eraan geloven. Daarna is staatssteun toegestaan. Uit het bericht over Monte dei Pashi is niet op te maken, dat men het beleid van Dijsselbloem volgt.
  4. forum rang 4 shaai 22 december 2016 11:34
    quote:

    Chiddix schreef op 22 december 2016 09:50:

    Een vb is het SNS scenario. De overheid neemt de boel over en beleggers hebben het nakijken. Al kunnen er uitzonderingen gemaakt worden.
    het verschil is natuurlijk dat SNS (aldus D'bloem althans) accuut op omvallen stond, terwijl B MPS voldoende gekapitaliseerd is, en alleen in het negatieve stress scenario laag komt te zitten. En het echte probleem dat het nu een soort zombi bank is door de NPLs, maar dat als de 5mrd zou lukken/opgehaald wordt, dat er dan een vervolg transactie klaar staat om (alle?) 29mrd NPL te verkopen om de3 balans gezond te maken.

    En je kan zeggen dat de aandeelhouders al hebben gebloed, omdat de koers/market cap nu staat op een niveau 2waarbij de 5mrd verwatering is ingecalculeerd. Zelfs als het hiudige plan wel was gelukt, dan waren ze ook al verwaterd tot 10% vh nwe aandelenkapitaal.
  5. forum rang 4 shaai 22 december 2016 11:37
    quote:

    Sloeki schreef op 22 december 2016 11:20:

    ECB/Draakje staat garant, komt allemaal goed jongens.

    Dit is paniek voor de bühne.

    het lijkt er nu duidelijk o dat de Italiaanse overheid klaar staat met 20mrd, om garant te staan, mee te doen aan emissie of iets anders. De ECB zal niet garant staan. Wel zou je kunnen zeggen dat ze er ultimately achter staan, maar dat is dan door daadwerkelijk (ook deze) (ook Italiaanse) staatsobligaties daadwerkelijk op te kopen, maar ook niet middels een garantstelling.
  6. forum rang 7 rene l 22 december 2016 11:59
    In normale woorden komt het er dus op neer dat deze toko zo failliet is als de pest.
    Net als vele andere Zuidelijke banken, en uiteraard de Grieken.

    En wij maar dokken voor al deze ellende, naheffing op naheffing, alles wordt grif getekend door Dijsselbloem.

    Spaarrentes zijn inmiddels tot nul gereduceerd en ze zullen nooit meer stijgen als we niet ingrijpen.
    Totdat onze laatste centen die in deze bodemloze put gedumpt worden ook op zijn.
    Dan is het pas echt feest.

    Kap toch met deze onzin, een Verenigd Europa zal altijd een utopie blijven.
    Zet toch gewoon een streep door het Zuiden, het is het beste voor iederéén.
    En laat ze maar gaarkoken in hun eigen Euro's, het is vals geld.

    Ik verlang naar het moment dat ik weer klinkende Guldens in m'n portemonnee heb.
  7. Sloeki 22 december 2016 14:24
    quote:

    shaai schreef op 22 december 2016 11:37:

    [...]

    het lijkt er nu duidelijk o dat de Italiaanse overheid klaar staat met 20mrd, om garant te staan, mee te doen aan emissie of iets anders. De ECB zal niet garant staan. Wel zou je kunnen zeggen dat ze er ultimately achter staan, maar dat is dan door daadwerkelijk (ook deze) (ook Italiaanse) staatsobligaties daadwerkelijk op te kopen, maar ook niet middels een garantstelling.
    ECB zal voor gewone volk een beetje moeilijk doen en tegenstribbelen maar uiteindelijk gaat de geldkraan echt wel open hoor mocht het zover komen.

15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links