Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Galapagos voert resultaten op na Gilead-deal'

Gepubliceerd op 22 okt 2019 om 14:09 | Views: 9.668 | Onderwerpen: biotechnologie

Galapagos 17:39

168,70 -0,05 (-0,03%)

AMSTERDAM (AFN) - Biotechnoloog Galapagos heeft naar verwachting in het derde kwartaal betere resultaten in de boeken gezet vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de verwachting van analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Het bedrijf profiteert waarschijnlijk van de megadeal met samenwerkingspartner Gilead, zo denken kenners bij JPMorgan en KBC Securities.

Galapagos maakt donderdag nabeurs zijn resultaten bekend. De marktkenners schatten de opbrengsten in het derde kwartaal op 246 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog bijna 95 miljoen euro. De operationele winst komt op afgerond 295 miljoen euro uit, zo schatten de kenners. Dat was vorig jaar ruim 12 miljoen euro. Onder de streep resteert een bedrag van bijna 260 miljoen euro, tegen bijna 15 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018.

De individuele ramingen in de consensus lopen ver uit elkaar, omdat het lastig is te voorspellen welk stuk van de megadeal met Gilead al verwerkt is in de cijfers van het derde kwartaal.

Filgotinib

De samenwerkingsovereenkomst tussen Galapagos en Gilead ging in augustus van start. Galapagos ontvangt volgens de overeenkomst een licentiebetaling van bijna 4 miljard dollar. Daarnaast schreef Gilead voor 1,1 miljard dollar in op nieuwe aandelen van Galapagos, waardoor zijn belang in Galapagos tot ruim 22 procent stijgt. Galapagos wil het geld van Gilead inzetten voor innovatie.

Verder kondigde Galapagos nieuwe succesvolle veiligheids- en werkzaamheidsresultaten van zijn belangrijke middel filgotinib aan. Deze worden toegevoegd in de Verenigde Staten aan de New Drug Application (NDA) van filgotinib als behandeling tegen reuma. Het Europees Geneesmiddelenagentschap en het Japanse Ministerie van Gezondheid, Werk en Welzijn bestuderen momenteel een vergunningsaanvraag voor filgotinib.

Operationele cashburn

Galapagos maakte ook vaart met andere medicijnen. Zo begon het medisch bedrijf met een Fase 1-studie van medicijnkandidaat GLPG3970. Dat middel wordt getest als medicijn voor een nog niet bekendgemaakte 'targetklasse' in ontstekingsziekten, die Galapagos aanduid met de naam Toledo. Het is de tweede medicijnkandidaat in deze klasse waar Galapagos een studie mee is begonnen.

Marktpartijen letten bij Galapagos doorgaans op de operationele cashburn. Het bedrijf hanteert voor dit jaar een bandbreedte van 320 miljoen tot 340 miljoen euro. Deze wordt bij de handelsupdate waarschijnlijk verhoogd tot 340 miljoen tot 360 miljoen euro, schrijven analisten van JPMorgan. Galapagos kan zich dat veroorloven, zo stellen ze, na de deal met Gilead.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Galapagos 82% zegt kopen 33 stemmen

Gerelateerd

biotechnologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Galapagos

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links