Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Begrotingstekort eurozone neemt toe door corona

Gepubliceerd op 22 juli 2020 11:39 | Views: 1.982 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (AFN) - Het begrotingstekort van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen omdat overheden veel geld vrijmaken om de coronacrisis te bestrijden. Dat komt naar voren uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het begrotingstekort van de gehele eurozone van negentien landen steeg naar 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het eurogebied, van een tekort van 0,7 procent van het bbp in het vierde kwartaal van 2019. Daarmee ligt het tekort op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2015, aldus Eurostat. Voor de gehele Europese Unie werd een tekort gemeten van 2,3 procent.

Eurostat schrijft daarnaast dat de overheidsuitgaven van de eurolanden als percentage van het bbp in het eerste kwartaal stegen naar 49,2 procent, van 47,1 procent in het voorgaande kwartaal.

Het statistiekbureau meldde verder dat de staatsschuld van de eurolanden in het eerste kwartaal gemiddeld lag op 86,3 procent van het bbp van de eurozone. Dat was 84,1 procent eind vorig jaar. Eurostat verwacht dat in het tweede kwartaal de schuld sterk zal oplopen omdat landen vele miljarden hebben geleend om de coronacrisis het hoofd te bieden, terwijl de economie juist krimpt. De Europese begrotingsregels schrijven een schuld van maximaal 60 procent van het bbp voor en een overheidstekort van maximaal 3 procent, maar wegens de crisis laat Brussel die criteria voorlopig los.

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 objectief 22 juli 2020 12:11
  quote:

  france schreef op 22 juli 2020 12:02:


  Maar wegens de crisis laat Brussel die criteria los. Laat me niet lachen, voor de corona crisis was de gemiddelde staatsschuld immers al 84 procent, ipv maximaal 60 procent. Prutsers.  Nou nou France, de burgers doen het echt niet beter dan de Overheid en/of Brussel.

  De Nederlandse burgers kochten enkele jaren terug hun eigen woning met een hypotheek zelfs incl. de kosten en inboedel. De Nederlandse Staat deed het juist goed door dat te beperken.
 2. forum rang 9 objectief 22 juli 2020 14:20
  quote:

  pessimist schreef op 22 juli 2020 13:57:


  Want hypotheekrenteaftrek is geen overheidsmiddel waardoor NL zo'n grote hypotheek namen? Met als enige gevolg dat alles gewoon duurder is geworden en men incidenteel een groep toegang verschafte tot een hoger segment?


  Het bovenstaande geeft m.i. weinig met de corona te maken!!
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare