Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vermiste miljarden bij Wirecard bestonden mogelijk niet

Gepubliceerd op 22 juni 2020 08:57 | Views: 10.924

ADYEN NV 17:37

1.595,50 +12,50 (+0,79%)

MÜNCHEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De bijna 2 miljard euro aan banktegoeden die vermist zijn geraakt bij de Duitse betalingsverwerker Wirecard hebben mogelijk nooit bestaan. Dat maakte de van boekhoudfraude verdachte onderneming bekend. Op de beurs in Frankfurt is de koers van Wirecard keihard gedaald door de problemen met de boekhouding.

Vorige week donderdag werd bekend dat Wirecard een gat in zijn financiën van bijna 2 miljard euro heeft en dat accountantskantoor EY aanwijzingen voor fraude had ontdekt bij het bedrijf. De publicatie van het jaarverslag over 2019 werd daarom opnieuw uitgesteld. Wirecard trekt zijn financiële resultaten over 2019 en het eerste kwartaal nu in. Vrijdag stapte topman Markus Braun op vanwege de affaire. Hij is op tijdelijke basis opgevolgd door James Freis. Op de beurs kelderde het aandeel sinds donderdag 75 procent.

Er werd vermoed dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen. De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit een klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

Oplichting

Wirecard deed vrijdag aangifte van fraude en zei slachtoffer te zijn van "gigantische oplichting". Het bedrijf is nu in gesprek met zijn geldschieters over extra financiering om de crisis te overleven en bekijkt mogelijkheden rond kostenbesparingen, desinvesteringen en het stopzetten van bepaalde activiteiten. Kredietbeoordelaar Moody's heeft Wirecard afgewaardeerd naar junkstatus, wat inhoudt dat er grote financiële risico's zijn rond de onderneming.

De Duitse autoriteiten waaronder beurswaakhond BaFin zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent invallen werden gedaan bij het bedrijf op zoek naar informatie. Vorig jaar oktober berichtte zakenkrant Financial Times al over gesjoemel met resultaten bij Wirecard. Die verdenkingen draaiden om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Onafhankelijk onderzoek

Het Beierse Wirecard ontkende de boekhoudfraude stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.

De beurskoers van Wirecard gaat maandag naar verwachting opnieuw zwaar onderuit. De openingsindicatoren wijzen op een verlies van meer dan 50 procent. Het aandeel Wirecard sloot vrijdag op 25,82 euro. Voor de zware klappen door de boekhoudfraude was het aandeel nog meer dan 100 euro waard. In het voorjaar van 2018 piekte de waarde van het aandeel op bijna 200 euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ADYEN NV 60% zegt verkopen 35 stemmen

Gerelateerd

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Red_ 22 juni 2020 09:59
  quote:

  zonnedaal schreef op 22 juni 2020 09:33:


  Wirecard doet een Aholdje. De laatste was in 2003 te koop voor 2,56 Euro na vergelijkbare miljarden fraude. Kijk waar het nu staat. Niet alles is een failliete friettent na schoon schip te hebben gemaakt.


  Tja alleen Ahold had ook gewoon een goed lopend bedrijf met transparante producten/diensten.
  Wirecard is veel te dubieus hoe ze uberhaupt hun geld verdienen (vermoeden is dat witwassen nog meest rendabele business is binnen de hele toko). Dus die zijn gewoon snel klaar...
 2. forum rang 4 Verstraler 22 juni 2020 10:27
  quote:

  AG08 schreef op 22 juni 2020 10:22:


  Is inderdaad interessant voor daytrades, maar je moet je er wel terug op tijd uit reppen

  Eens. Ook best risicovol natuurlijk, maar de afstraffing van vanmorgen was wel heeeel erg groot. Kon voor m’n gevoel niet anders dan corrigeren. Het pakte goed uit vandaag.
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 juni 2020 10:49
  quote:

  zonnedaal schreef op 22 juni 2020 09:33:


  Wirecard doet een Aholdje. De laatste was in 2003 te koop voor 2,56 Euro na vergelijkbare miljarden fraude. Kijk waar het nu staat. Niet alles is een failliete friettent na schoon schip te hebben gemaakt.

  Wat een grote onzin; bij Ahold was er geen cent verdwenen.

  Wirecard is een en al fraude en bedrog.
 4. forum rang 4 MartijnN1932 22 juni 2020 11:03
  quote:

  zonnedaal schreef op 22 juni 2020 09:33:


  Wirecard doet een Aholdje. De laatste was in 2003 te koop voor 2,56 Euro na vergelijkbare miljarden fraude. Kijk waar het nu staat. Niet alles is een failliete friettent na schoon schip te hebben gemaakt.


  Vergelijking gaat niet helemaal op,

  Ahold was de fraude in de VS, met tegoed bonnen die in de boeken gingen als verkopen. Dat ging volgens mij toen om 850 miljoenDollar bruto omzet in America
  op een totale omzet van 12 miljard euro grofweg 8%

  Het vermogen van de Ahold was niet in het geding

  Winkels maakten gewoon goed winst en vastgoed was ook alom aanwezig.
  Kortom de kans dat Ahold zou omvallen was nihil


  Bij Wirecard gaat het om iets anders het gaat hier om 1,9 miljard euro aan Vermogen wat niet bestaat 1/4 van het vermeende totale vermogen.
  en dat is 82% van de totale omzet van wirecard in 2019, dus de kans dat dit terug verdient wordt is erg klein.

  Ook wordt vermoed dat er daarnaast nog eens onjuiste weergave is van de omzet cijfers
 5. Mitch 22 juni 2020 11:25
  quote:

  Verstraler schreef op 22 juni 2020 10:27:


  [...]
  Eens. Ook best risicovol natuurlijk, maar de afstraffing van vanmorgen was wel heeeel erg groot. Kon voor m’n gevoel niet anders dan corrigeren. Het pakte goed uit vandaag.  Heel erg groot? Als de banken besluiten om hun kredieten in te trekken is het gedaan.
 6. Henk30 22 juni 2020 12:24
  Adyen en Wirecard zijn primair betaaldienstverlener waarbij ze bij iedere transaktie tot 2% in rekening stellen. Reken eens uit hoeveel het bij U is. Bij wirecard was ook de krisis omdat ze van 1.6% naar 1.4% moesten vanwege de konkurrentie. Daarbij komt de hardware, de kosten voor de klanten met hun afschrijving en abbonementkosten van hun mobieltelefoon, en de boekhoudingskosten bij de handelaar. Te duur, en de eerste kontrakten worden al weer opgezegd. Zo gebeurd met Twint en een belangrijke online handelaar in Zwitserland.
  Kontant en direkt debet betalen wordt expres duur gemaakt door de banken omdat ze met hen verbonden kaartuitgevers meer wilen verdienen. Ik ben weer overgegaan op kontant betalen voor zover mogelijk. Krijg daarmee ook soms ook weer wat korting.
  Willen die dienstverleners overleven moeten ze omlaag met de prijs en dat kan betekenen dat ze volledig verdwijnen. Het kon ook zijn dat ze in de toekomst als extra toegschakelde dienst overbodig worden. In China met hun geplande staatse e renminbi zie ik dat het eerst gebeuren.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare