Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs blijft drukken op beurzen

Olieprijs blijft drukken op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese aandelenbeurzen deden donderdag opnieuw een stap terug. De oliegerelateerde bedrijven bleven onder druk staan in het kielzog van de sterk gedaalde olieprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 516,77 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 802,72 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 0,7 procent kwijt.

Een daler in de AEX was Shell met een verlies van 0,9 procent. Barclays verlaagde het advies voor de Europese olie- en gasproducenten. Volgens de Britse bank zijn de vooruitzichten voor de sector uitdagender geworden. Oliedienstverlener SBM Offshore verloor 1,1 procent, ondanks het binnenslepen van een definitieve order van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil. In Oslo zakte sectorgenoot Subsea 7 meer dan 5 procent.

Philips

Biotechnoloog Galapagos was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 0,7 procent. Philips verloor 1,6 procent na de overname van de Amerikaanse leverancier van geavanceerde hersenscanapparatuur Electric Geodesics.

In de MidKap behoorde bodemonderzoeker Fugro, die veel klanten heeft in de oliesector, tot de grootste dalers met een min van 1,6 procent. Koploper was advies- en ingenieursbureau Arcadis met een winst van 4,6 procent.

Novartis

Corbion noteerde 3,3 procent hoger. De producent van voedingsingrediënten zou een overnamebod hebben ontvangen van investeringsmaatschappijen en een industrieel chemiebedrijf. Dat meldde de website Wall Street Wires, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt. Een woordvoerder van Corbion wilde geen commentaar geven.

In Zürich klom Novartis 3 procent. Het Zwitserse farmaceutische concern maakte positieve onderzoeksresultaten bekend van het middel canakinumab, dat de risico's voor overlevenden van een hartaanval beperkt.

Clooney

Diageo daalde in Londen meer dan 1 procent. Het Britse drankenconcern neemt het tequilamerk Casamigos over, waarvan de bekende Amerikaanse acteur George Clooney een van de oprichters is. Diageo betaalt in totaal 1 miljard dollar voor het merk.

De euro steeg tot 1,1172 dollar, van 1,1144 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie toonde wat herstel met een plus van 0,5 procent op 42,75 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 45,17 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links