Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ondernemingsraad KLM 'verbijsterd' over bonus Franse topman

Gepubliceerd op 22 april 2020 22:13 | Views: 7.915 | Onderwerpen: Frankrijk, luchtvaart

Air France-KLM 17:39

5,51 +0,10 (+1,85%)

AMSTERDAM (AFN/RTR) - Topman Ben Smith van Air France-KLM strijkt dit jaar mogelijk een bonus op als het luchtvaartconcern erin slaagt om miljarden aan noodsteun binnen te halen vanwege de coronacrisis. Dat bevestigt Dario Fucci, een van de bestuurders van de ondernemingsraad van KLM, na berichtgeving hierover door De Telegraaf.

"Ik ben verbijsterd, maar zoals ik de stukken voor de aandeelhoudersvergadering in mei nu lees is er inderdaad sprake van zo'n bonusconstruct", zegt hij. Volgens hem is het opvallend hoe anders er over bonussen wordt gedacht bij KLM zelf en bij de top van het concern in Frankrijk. Daar zou ik graag uitleg over willen.

De betaling van winstdeling en bonussen is bij KLM vanwege de coronacrisis juist tot nader order uitgesteld. KLM kondigde afgelopen weekend tevens aan af te zien van een eerder beoogde verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers. Het bedrijf kon woensdagavond geen commentaar geven.

Noodsteun

De Telegraaf oppert dat de opstelling van Air France-KLM over de bonus van Smith gevolgen kan hebben voor de zogeheten NOW-regeling bij KLM, waarmee de luchtvaartmaatschappij in deze crisistijd de salarissen van het personeel kan doorbetalen. Het Nederlandse kabinet vindt dat bedrijven die overheidssteun ontvangen om de coronacrisis door te komen, geen bonussen aan de top zouden moeten uitkeren. Als de steunregelingen voor het bedrijfsleven na 1 juni worden verlengd, ligt het volgens premier Mark Rutte "voor de hand" om daaraan die voorwaarden te verbinden.

Los van die NOW-regeling is Air France-KLM al langer met onder meer de Franse overheid in gesprek over miljarden aan noodsteun. Volgens ingewijden staat het concern op het punt om 10 miljard euro aan noodleningen met overheidsgaranties te ontvangen. Dat zou ook hard nodig zijn, benadrukte Air France-KLM woensdag nog aan de Franse senaat. Door de crisis staat het leeuwendeel van de vloot aan de grond. Het bedrijf gaat flink in de kosten en investeringen snijden om de situatie het hoofd te bieden. Als er geen financiële steun komt vreest het bedrijf binnen afzienbare tijd een geldtekort.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 94% zegt verkopen 33 stemmen

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 DerksVisie 22 april 2020 22:31
  Tja het is heel simpel, als bedrijven niet kunnen omvallen krijg je dit soort taferelen. De topmannen moeten ook de pijn voelen anders gaan ze gewoon op oude voet door.

  Waarom zou je een bedrijf als KLM moeten redden? Alsof dan opeens niemand meer naar Amsterdam wil vliegen haha. Wat een gigantische onzin.

  Het meest bizarre nog van dit hele gebeuren: Letterlijk ieder bedrijf wordt met miljarden gesteund. Maar de pensioenen van de werkende loonslaaf worden straks gewoon gekort.

  Diezelfde pensioenen die bij stijgende beurzen amper winst maken en bij een kleine tegenslag gigantische verliezen.
  Diezelfde pensioenen die zogenaamd niet risicovol mogen beleggen maar wel verplicht worden om negatieve rentes af te nemen.
  Diezelfde pensioenen die houvast moesten bieden waarom de werknemer met veel minder loon genoegen moet nemen versus een ZZP´er.

  En die oudjes kunnen nu niet eens gaan protesteren en opkomen voor hun pensioen want ze zijn een risicogroep!

  Tenslotte: Ondanks alle steun zullen bedrijven de hand op de knip houden en voorlopig geen nieuwe werknemers aannemen en aflopende contracten niet verlengen. Uiteindelijk is ook hier de gewone man wederom de dupe.

 2. forum rang 4 Moneyball 22 april 2020 22:50
  Dan leef je als RvC echt in een andere wereld. De maatschappij nu al nodig om overeind te blijven en 10 miljard aan steun nodig en dan wel een bonus doordrukken. Solidariteit werkt twee kanten op. Het zou niet meer dan normaal zijn dat er door de top een offer wordt gebracht. Lead by example. Ook al kan hij niets doen aan de pandemie en zou hij volgens prestatiecriteria prima gepresteerd hebben dit is ongepast. Op geen enkele wijze recht te praten.
 3. forum rang 6 charlie b 22 april 2020 23:07
  Hier wordt je toch kotsmisselijk van, een Topman bonus krijgen, en straks veel ontslagen bij het personeel v AFKLM, piloten, stewardessen, stewards, grondpersoneel etc...en 1 zo´n graaier bonus krijgen..? En ook nog overheidssteun krijgen...waanzin...hier moet het volk tegen opkomen...kan gewoon niet, straks veel bedrijven failliet...
  Charlie
 4. Isildur1 22 april 2020 23:57
  quote:

  jhgy schreef op 22 april 2020 22:42:


  Hij wordt beloond o.a. voor het ontslaan v tijdelijke krachten. Airfrance is zo asociaal dat ze de bonus doordouwen. Nl: handen af v deze troep alle steun intrekken laat ze maar verzuipen in hun drek. Luchtvaar is totaal geen overheidstaak


  Maar de 15.000 banen wel
 5. Traveler@repair 23 april 2020 00:21
  waar is de echte zakenman, wellicht amerikaan of ras Hollander die zegt: "Ik ga het redden, mijn salaris en bonussen staan op nul zolang we geen winst halen boven de verliezen die we nu maken. " Daarna gaan we pas delen als de nieuw opgebouwde buffer groot genoeg is.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare