Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Consumentenvertrouwen eurozone flink omlaag

Gepubliceerd op 22 april 2020 16:19 | Views: 2.675 | Onderwerpen: consumentenvertrouwen, Europa

BRUSSEL (AFN) - Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in april nog verder verslechterd door de coronacrisis, na de stevige daling in maart. Dat meldde de Europese Commissie. Volgens de cijfers gaat het om de grootste daling van het consumentenvertrouwen ooit.

De graadmeter waarmee de commissie het vertrouwen meet ging naar een stand van min 22,7 van min 11,6 een maand eerder. Het gaat ook om een van de laagste metingen ooit. Alleen in 2009 stond de graadmeter twee keer op een iets lager niveau. Economen waren er wel al vanuit gegaan dat het consumentenvertrouwen verder zou instorten. Zij rekenden voor april in doorsnee op een niveau van min 20.

Eerder op de dag bleek al dat het vertrouwen van Nederlandse consumenten deze maand in recordtempo is verslechterd. Door het nieuwe coronavirus zijn huishoudens pessimistischer over het economisch klimaat en minder bereid tot kopen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar in Nederland in maart door het statistiekbureau een stand van min 2 werd gemeten, komt de graadmeter van april op min 22 uit. Dat is evenwel niet de laagste stand. Die werd in in Nederland in 2013 bereikt met min 41.

April is de eerste volle maand waarin de Nederlandse maatregelen tegen de het nieuwe coronavirus van kracht zijn. Die hakken flink in de economische activiteit, met sluitingen van horecagelegenheden, kapperszaken en veel winkels als duidelijke voorbeelden. Een diepe recessie lijkt dan ook onafwendbaar.

Gerelateerd

consumentenvertrouwen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. StoplossBurner 22 april 2020 16:36
  Beurzen kijken 6 tot 12 maanden vooruit. Dan weet men zeker dat de pandemie over is, de winsten weer op peil zijn, olie weer voor voor winstgevende bedragen wordt verhandelt, de schuldenlast alweer vermindert is, de FED en ECB weer wat assets verkocht hebben voor een gezondere markt etc. etc.
 2. TW82 22 april 2020 16:40
  Zijn zelfs al wat aandelen die weer in de buurt van hun koers van voor Corona komen. De goed-nieuws-show gaat rustig door. Mocht er al een negatieve reactie komen op een jobless claims cijfer of iets dergelijks dan komt Trump wel weer even op de proppen met een tweet of nieuw ondertekening van het een of het ander.

  Slecht nieuws is goed nieuws en goed nieuws is nog beter nieuws. En de echte losers zijn tot nu toe de mensen (ja ik ook, alhoewel ik wel in FT zat/zit wat op zich niet slecht heeft gerendeerd) die niet hebben (bij)gekocht sinds AEX 390 stond, omdat ze dachten dit kan niet goed kan gaan of omdat ze een langer geheugen hebben voor alle slechte cijfers dan 1 minuut. Er zijn aandelen met 50% tot zelfs 80% rendement in een maand tijd nu, dus proberen realistisch te kijken naar het geheel is een dure hobby op het moment.

  En dan te bedenken dat de consumentenvertrouwen index vaak een indicatie is van consumentenuitgaven in de komende maanden, welke voor veel landen van groot belang zijn voor de economie. Maar goed, who cares anyway... Blinddoek om en rijden maar...
 3. timmetje83 22 april 2020 17:09
  quote:

  StoplossBurner schreef op 22 april 2020 16:36:


  Beurzen kijken 6 tot 12 maanden vooruit. Dan weet men zeker dat de pandemie over is, de winsten weer op peil zijn, olie weer voor voor winstgevende bedragen wordt verhandelt, de schuldenlast alweer vermindert is, de FED en ECB weer wat assets verkocht hebben voor een gezondere markt etc. etc.


  Dat zou voor het eerst zijn sinds 2008 dat de schuldenlast verminderd wordt haha
 4. forum rang 4 jan de vakman 22 april 2020 17:13
  De oplossing van het raadsel is,dat de meeste beleggers naar de wijd en breed beste analist hebben gekeken,nl;het koersbord bij Dalm,het oude metalen prijsbord geeft voor oud ijzer een + van 20% aan en voor koper 10%,ik denk dat de recyklinghandel profiteert van stilvallende mijnen door corona,hoe dan ook,ook die handel word weer enigszins rendabel,net als de beurs,als hij het laatste halfuurtje keep houd,verdampt mijn verlies van gisteren weer geheel,vraag niet hoe het kan,maar profiteer er van!!
 5. TW82 22 april 2020 17:13
  Tja, in mijn mening zijn de feiten dat de economische cijfers die naar buiten komen niet corresponderen of zijn ingeprijsd in de beurskoersen, laat staan dat de lange nasleep van de Corona-crisis wordt ingeprijsd. Zeg dat winkels allemaal weer open zijn in juli, dan gaan ze echt niet meteen weer dezelfde omzet draaien als je moet afgaan op bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen, maar ook andere zaken. Het herstelproces gaat volgens mij langer duren dan de meeste beleggers nu denken (losstaand van de zogenaamde 6 maanden vooruit kijken dus) en sommige sectoren zullen er nog veel langer een nasleep van hebben.

  Maar goed, ik kijk naar economische indicatoren en andere cijfers die naar buiten komen en beschouw die als feiten en schat ze in op waarde. Daaruit concluderend vind ik het dan geen tijd om in te stappen. Maar ja, als je eigenlijk als enige feit gaat nemen dat de beurzen 95% van de tijd groen kleuren, dan kan je elk ander feit, cijfer of indicator wel meteen negeren. Misschien is dat ook wel de realiteit dat je alle (slechte) cijfers net zo goed kan negeren en alleen maar TINA als feit neemt, maar ja blijkbaar kan ik niet zo denken, ook al zie ik het wel op de beurs gebeuren.
 6. Dus.. 22 april 2020 17:15
  quote:

  Dwang Buis schreef op 22 april 2020 16:46:


  Als de beurs altijd zou reageren zoals iedereen verwacht dan zouden we allemaal rijk zijn. Nooit je logische gevoel volgen, maar blijf bij de feiten. De beurs kleurt 95% van de tijd groen, maak daar gebruik van.  Ja joh gewoon net als sommige hier bij de feiten blijven, en dan op je plaat gaan met je shorts!
 7. pegel 22 april 2020 17:21
  Tja ik had ook een ritje gemaakt en verkocht met mooie winst. Shell 11 gekocht, 15 verkocht, paar trackers. En nu voor 2e keer een paar putjes gekocht, maar het lijkt erop dat er nogal wat lieden zijn met een plaat voor de kop als het gaat om perspectief op bedrijfswinsten. Bericht Duitsland op Reuters nu ook weer: winkels wel open, maar weinig animo. Consumentenvertrouwen: overal door het putje. Logisch toch: nog nooit is de hele wereld in zo'n crisis geweest, dus het sentiment is wereldwijd diep gezakt. En we stonden echt op een top van de economie en beurzen. Niet door sterke stijging bedrijfswinsten maar door inkoop eigen aandelen vanwege lage rente. Wie denkt dan in godsnaam dat mensen de geldbuidel opentrekken komende tijd...Eerst 'kieken wat het wordt'. Auto, mobiel, huis, meubels: kan allemaal nog wel even mee. En een aanzienlijk deel voelt de pijn nu al in de buidel. Vroeg of laat gaat dat nog lagere koersen opleveren. Is het niet door lagere bedrijfswinsten dan wel door complete landen in de schuldproblemen. Dat is echt niet verdisconteerd in koersen lijkt mij, en over 6 mnd niet voorbij. Maar ja feiten zijn niet alles in de staatseconomie die het steeds meer wordt. Japanse taferelen met aankopen van miljarden aan trackers, het zou me niet verbazen. Anything it takes ...om de schulden naar de volgende generatie door te schuiven. Bizar!
 8. forum rang 4 Jetje1 22 april 2020 17:38
  quote:

  StoplossBurner schreef op 22 april 2020 16:36:


  Beurzen kijken 6 tot 12 maanden vooruit. Dan weet men zeker dat de pandemie over is, de winsten weer op peil zijn, olie weer voor voor winstgevende bedragen wordt verhandelt, de schuldenlast alweer vermindert is, de FED en ECB weer wat assets verkocht hebben voor een gezondere markt etc. etc.


  12 maanden, nou dan ben ik benieuwd naar de q1 en 2 cijfers 2021
 9. Dus.. 22 april 2020 17:38
  quote:

  Dwang Buis schreef op 22 april 2020 17:28:


  Logisch zou zijn dat de beurs vandaag 3% daalt, maar ik zie een stijging van 3%, ik snap het ook niet, maar het is wel een feit. Ik ben de verbazing een beetje voorbij. De duizelingwekkende stijging in 2019 was natuurlijk ook absurd, maar hij was er wel.

  Economisch gezien klopt het idd niet, maar er is gewoon teveel geld dat ergens heen moet!

  Bedrijven zullen ook wel een gokje wagen met aandelen nu ipv investeren in het bedrijf.
 10. Marcel 22 april 2020 19:01
  quote:

  pegel schreef op 22 april 2020 17:21:


  Tja ik had ook een ritje gemaakt en verkocht met mooie winst. Shell 11 gekocht, 15 verkocht, paar trackers. En nu voor 2e keer een paar putjes gekocht, maar het lijkt erop dat er nogal wat lieden zijn met een plaat voor de kop als het gaat om perspectief op bedrijfswinsten. Bericht Duitsland op Reuters nu ook weer: winkels wel open, maar weinig animo. Consumentenvertrouwen: overal door het putje. Logisch toch: nog nooit is de hele wereld in zo'n crisis geweest, dus het sentiment is wereldwijd diep gezakt. En we stonden echt op een top van de economie en beurzen. Niet door sterke stijging bedrijfswinsten maar door inkoop eigen aandelen vanwege lage rente. Wie denkt dan in godsnaam dat mensen de geldbuidel opentrekken komende tijd...Eerst 'kieken wat het wordt'. Auto, mobiel, huis, meubels: kan allemaal nog wel even mee. En een aanzienlijk deel voelt de pijn nu al in de buidel. Vroeg of laat gaat dat nog lagere koersen opleveren. Is het niet door lagere bedrijfswinsten dan wel door complete landen in de schuldproblemen. Dat is echt niet verdisconteerd in koersen lijkt mij, en over 6 mnd niet voorbij. Maar ja feiten zijn niet alles in de staatseconomie die het steeds meer wordt. Japanse taferelen met aankopen van miljarden aan trackers, het zou me niet verbazen. Anything it takes ...om de schulden naar de volgende generatie door te schuiven. Bizar!


  Grappig om te lezen dat de overwegingen die ten grondslag lagen aan dat korte ritje diametraal staan op de positie die nu kennelijk is ingenomen. En dat de markt vanuit dat perspectief dan nu even tegenzit wordt afgewenteld op "lieden met een plaat voor hun kop" Hoezo dan?
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare