Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IMF-leden streven naar 'eerlijke' handel

Gepubliceerd op 22 apr 2017 om 20:23 | Views: 1.414 | Onderwerpen: IMF

WASHINGTON (AFN) - De 189 lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) streven naar ,,eerlijke en open handel'', maar waarschuwen niet langer expliciet voor de schadelijke gevolgen van protectionisme. Dat bleek zaterdag na afloop van de voorjaarsvergadering van het IMF.

Bij die halfjaarlijkse top van ministers van Financiën en centralebankpresidenten verdween de traditionele waarschuwing tegen protectionisme uit de slotverklaring, zoals vorige maand ook gebeurde bij de vergelijkbare top van de G20. Die koerswijziging is ontstaan onder druk van de nieuwe Amerikaanse regering, die vindt dat de Verenigde Staten de dupe zijn van een oneerlijk handelssysteem en die met haar 'America First'-opvattingen de vrees voor handelsoorlogen heeft aangewakkerd.

De IMF-landen hielden het er zaterdag op dat ze de bijdrage van handel aan hun economie willen ,,versterken''. IMF-topvrouw Christine Lagarde verwees in een toelichting echter naar de beleidsagenda van het IMF, die door alle landen is aangenomen. Daarin waarschuwt het fonds wel dat protectionisme alleen verliezers kent.

Protectionisme

De Mexicaanse centralebankpresident Agustín Carstens, die de vergaderingen voorzat, noemde protectionisme na afloop een ,,ambigu'' begrip. ,,Er is geen enkel land zonder handelsbelemmeringen. In plaats van vast te stellen wat protectionisme betekent, hebben we geprobeerd een constructieve, positieve balans te vinden. Het uiteindelijke doel is om de voordelen van handel te benutten. Iedereen is het erover eens dat we daarvoor eerlijke en open handel nodig hebben.''

Juist over de vraag wat 'eerlijke' handel is, bestaat wereldwijd sinds het aantreden van president Trump geen overeenstemming meer. Daardoor blijft de kans op eenzijdige maatregelen die de internationale handel kunnen schaden voorlopig aanzienlijk.

Het IMF wees die groeiende neiging van landen om concurrentie uit het buitenland te beperken afgelopen week aan als een van de belangrijkste bedreigingen voor de 'lente' die lijkt te zijn aangebroken in de wereldeconomie. Die groeit, onder meer door meevallende ontwikkelingen in Azië en Europa, in 2017 en 2018 naar verwachting sterker dan vorig jaar.

Gerelateerd

IMF

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
$euri
0
Begin dan maar eens met eerlijke handel op de beurzen, dat is al onmogelijk met al die shortfondsen
z0n0p
0
quote:

$euri schreef op 23 apr 2017 om 10:18:


Begin dan maar eens met eerlijke handel op de beurzen, dat is al onmogelijk met al die shortfondsen


Ja, daar is de afgelopen jaren goud mee verdiend?
Formule1-Fan
0
En nu al dat geld terug pakken door alleen maar up te gaan en gam te doen op shorts.
ecb die alleen maar geld ophaald en dijseldbloem die bankiers ook geld alten ophalen in kamertje met schermen.

Deze week ook, ze tikken sh sl uit en paar long sl uit onmogelijk sl te pakken, kort op de bal, men wil niet dat je wint meer. 1 jaar lang al speelt dit verhaal. 1 x in de zomveel tijd mag je wel winnen.
Formule1-Fan
0
de hel breekt los verwachten ze op nieuws, aanslagen, uitslag verkeerd.
ik denk dat alles meevalt, onrust om niks en over 2 weken pas misschien de hel los barst tusen 4 en 8 mei eraan komt.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links