Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Britse paspoorten houden Europees tintje'

'Britse paspoorten houden Europees tintje'

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse overheid bestelt de nieuwe Britse paspoorten na de brexit waarschijnlijk niet in Groot-Brittannië, maar bij een Frans-Nederlands bedrijf. Martin Sutherland, de directeur van het bedrijf dat nu nog de Britse paspoorten maakt, heeft tegen omroep BBC gezegd dat hij het contract is misgelopen en dat dit nu naar Gemalto gaat.

Die onderneming, die een beursnotering heeft in Amsterdam en Parijs en wordt overgenomen door de Franse branchegenoot Thales, zou de paspoorten gaan maken in een fabriek in Frankrijk. Gemalto zelf was onbereikbaar voor commentaar.

De Britse overheid wil nog geen namen noemen. Er zou wel een voorkeurspartij zijn om het contract aan te gunnen. Daarover zijn alle bieders inmiddels geïnformeerd. Volgens een woordvoerder kan de partij die de overheid nu op het oog heeft de paspoorten erg voordelig leveren. Dit zou de Britse schatkist tot 120 miljoen pond (circa 138 miljoen euro) kunnen schelen, afhankelijk van hoeveel paspoorten er precies worden gemaakt.

Iconisch

De kwestie ligt gevoelig omdat de Britten na de brexit weer terugvallen op de iconische blauwe paspoortkleur, die vroeger altijd als typisch Brits werd beschouwd. De laatste jaren hebben de Britse paspoorten dezelfde bordeauxrode kleur als in Nederland en andere EU-landen.

Het blauwe paspoort met in goudkleur het nationale wapen en de naam van het koninkrijk erop, stamt uit 1921. Sinds 2003 zijn er geen geldige exemplaren meer in omloop. In 2009 is vervolgens de eis geschrapt dat Britse paspoorten altijd in het Verenigd Koninkrijk gemaakt moeten worden.

Het Engelse bedrijf De La Rue dat nu nog verantwoordelijk is voor de Britse paspoorten maakt een moeilijke tijd door. De beurskoers is de afgelopen dagen flink gedaald vanwege een winstalarm en het plotselinge vertrek van zijn financiële topman. De La Rue maakt verder onder meer bankbiljetten. De drukkerij werd opgericht in 1821 in Londen door Thomas de la Rue, die geboren was op het kanaaleiland Guernsey.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links