Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Aandeelhouder wil TomTom opknippen'

Gepubliceerd op 22 maart 2016 06:47 | Views: 9.278

TomTom 17:36

9,13 -0,17 (-1,84%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel van navigatiedienstverlener TomTom is ondergewaardeerd. De onderneming kan daarom beter in stukken worden opgeknipt, om die vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder. Dat stelt minderheidsaandeelhouder TT International, aldus het Financieele Dagblad dinsdag.

De krant baseert zich op een op 10 maart verzonden brief aan het management en toezichthouders van het beursgenoteerde bedrijf. De Londense vermogensbeheerder belegt sinds 2013 in TomTom en heeft een belang van 1,85 procent. Dat zijn ruim 4,3 miljoen aandelen.

In de brief, waarvan een kopie in handen is van het Financieele Dagblad, schetst TT International onder meer dat het aandeel in het voorgestelde opknipvoorstel een waarde kan hebben van 18 euro. Dat is 10 euro boven het huidige koersniveau.

Here

Voor zijn kaarten en navigatiegegevens zou TomTom een vergelijkbaar bedrag als kaartenproducent Here moeten kunnen krijgen. Die ging voor 2,9 miljard euro van Nokia naar een groep Duitse autoproducenten. Voor de twee andere divisies, Telematics en consumentenartikelen (camera's, horloges en navigatiekastjes), rekent TT International op een opbrengst van 1,2 miljard euro.

TomTom verwees in een reactie naar zijn strategie, waarin het wijst op de samenhang van de verschillende onderdelen en het belang daarvan. TT wilde tegen de krant geen nadere toelichting geven op de brief.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom 69% zegt kopen 13 stemmen

Gerelateerd

TomTom

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Beperktedijkbewaking
0
Ja, er is samenhang tussen de verschillende onderdelen (BU's) van TomTom. Dat sluit gedeeltelijke afsplitsingen (evt. met behoud van een meerderheidsbelang) niet uit. Ik denk aan TT-Telematics, of de maps. Met name de toekomstige HD-maps.
Fluitgast
0
Zeg dat net, eindelijk een aandeelhouder die de ogen opent van het Management. Goddijn beloofde aandeelwaarde te creëeren. Nou het is het slechts presterende aandeel in 2016, terwijl TomTom veel beter zou kunnen. Hopelijk gaat er nu iets gebeuren.
[verwijderd]
0Vikram Kumar belegt al langer in TomTom en vertelde recent nog aan een groep hedgefund managers in Londen dat TomTom zeer goed gepositioneerd is in de automotive markt en een potentieel heeft van een ebit van 1 miljard (tegenover momenteel een omzet van 1 miljard!) en aan hun visie is denk ik niets veranderd.

Ik denk daarom dat TT international niet per definitie wil dat tomtom zich opknipt, maar ze willen er wel voor zorgen dat er meer aandacht komt voor de waarde van tomtom en dat ze zich daar ook explicieter over uit laten. TomTom investeert onopvallend in de toekomst van de zelf rijdende auto om concurrenten niet teveel wijs te maken. Maar dat maakt het voor investeerders wel lastiger; niet iedereen gaat zitten uitkloven welke patenten etc. TomTom registreert om een beeld te krijgen wat ze exact doen.

tweet vanuit de conference:
EBiT potential TomTom 2020
1 Billion Euro
Vikram Kumar
#SohnLondon2015 #TomTom #BarronsDEC
7
Vikram Kumar's Sohn London Presentation: Long TomTom
We're posting up notes from the Sohn London Investment Conference 2015. Next up is Vikram Kumar of TT International who pitched a long of TomTom (AMS:TOM2).


Vikram Kumar's Sohn London Presentation 2015

Long TomTom (AMS: TOM2)

TT International have owned TomTom stock for two and half years.

The Satellite Navigation industry has been shrinking by 25% per annum since 2007. TomTom is misunderstood. It is primarily a mapping software company not a seller of devices/ hardware. Its main business is intellectual property. There are only three global mapping databases: Nokia, TomTom and Google. The barriers to entry are extremely high as it would take at least 10 years to build up a global mapping database.

Google’s map data is not good enough according to interviews that TT International has done with car companies. Accurate maps will be crucial to self-driving cars. It is the key underpinning for the next stage in the development of the automobile. Mapping is going to become more important. Kumar sees Nokia and TomTom as a duopoly. They will have great pricing power in the future.

All Apple mapping data is underpinned by TomTom data. TomTom have recently signed an agreement with Uber to provide all their mapping data. Kumar believes that location based advertising through mobile devices is going to be very important for businesses like Facebook. Push and pull advertising will be targeted by map based technology depending on your location.

In the spring of 2015 Nokia announced that it had been approached by multiple parties and eventually was bought by a consortium led by VW, Audi, Daimler and BMW. Kumar said that this deal proves that mapping is growing in importance to car makers. TomTom is the last remaining independent owner of mapping software in the world. It will be the target of other car companies.

Given that Nokia sold for $3.1bn Kumar thinks that TomTom is worth between $3-5bn.Be sure to check out the rest of the Sohn London Conference presentations.
Posted 7th December 2015 by market folly
Labels: hedge fund portfolios sohn london conference tt international vikram kumar

Garibaldi
0
Zeer goed van TT International! Tomtom is zwaar ondergewaardeerd en is helemaal dit jaar onnodig weggezakt. Wie weet sluiten meer grootaandeelhouders zich aan, spannende tijden.
wampie
1
een hoop stennis maken, de koers omhoog drijven en een winstje maken.

eens met de analyse van jos.
[verwijderd]
0
Nee wampie, ik heb deze investeerder regelmatig gehoord bij investor conference calls en ze stellen al langere tijd heel goede vragen en gaan niet per se voor de quick buck. Ze willen wel de dialoog veranderen. Laat tomtom explicieter communiceren over de waarde van een zelfstandig geheel.
wampie
0
ja justin.

zeggen dat tomtom 18 euro waard is, lijkt mij op dit moment veel te veel en dus overdreven. btje stennis maken.
groeibriljant
0
Er is een directe lijn tussen de RvC en TTI (de 2 zusjes; de 1 commissaris bij TomTom en de ander directeur bij TTI)

Zou zo maar eens kunnen dat het een gecoördineerde actie is. Dan zit er een opsplitsing c.q gedeeltelijke afsplitsing (Maps en/of Telematics) aan te komen. Of dit is de afleidingstruc/opstap naar een andere strategische move? (Apple, Uber, FCA/PSA/Renault/Toyota, Alibaba, Bosch?)

Een smerige delisting zou ook nog kunnen, maar die kans is klein nu de markt de waarde van de Maps kent(ergens tussen de 3 en 5 miljard).
De huidige verborgen waarde van de assets ligt rond de 30 euro per aandeel.


Toch vreemd die 18 euro van TTI. Zij kennen de minimale huidige assetwaarde van rond de 30 euro ook.
Zou er iets groots staan te gebeuren rond die waarde van 18 euro? Wordt er nu een soort prijs gezet zodat straks niemand het meer heeft over die minimale assetwaarde van 30 euro?
Iets in de richting van wij zijn de beursnotering/overige aandeelhouders zat en bieden 14 euro?
(wordt vrijwel zeker in fase 2 de boel opgeknipt en levert alleen al de verkoop van de Maps dat bedrag op)
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord