Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen over breed front omlaag, AEX zakt 1,6 procent

Beurzen over breed front omlaag, AEX zakt 1,6 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese markten lieten stevige minnen zien, na de koerswinsten op vrijdag. Beleggers hielden de ogen gericht op de stijgende rentes op de obligatiemarkten. De koersen van obligaties, die in tegengestelde richting bewegen van de rente, staan onder druk door de vooruitzichten van een sterk economisch herstel van de coronacrisis. Hogere marktrentes maken aandelen als belegging echter minder aantrekkelijk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent lager op 666,99 punten. De hoofdindex leek de afgelopen tijd juist te bewegen naar de 700 puntengrens, die voor het laatst in 2000 werd bereikt. De MidKap zakte 1 procent tot 986,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 1,2 procent.

De Londense FTSE-index verloor 0,9 procent. Groot-Brittannië wil eind juli alle volwassenen in het land hebben ingeënt tegen het coronavirus. De Britse premier Boris Johnson zal later op de dag het stappenplan van de regering bekendmaken voor een gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen.

Prosus

Grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak was techinvesteerder Prosus met een min van 3,1 procent. Chipmachinemaker ASML en biotechnoloog Galapagos volgden met verliezen van rond 2,9 procent. Telecomconcern KPN en verzekeraar NN Group waren de enige stijgers in de AEX met plusjes van 0,1 procent.

In de MidKap verloor chipbedrijf Besi 0,4 procent, ondanks een forse verhoging van het koersdoel door investeringsbank Berenberg. De verhoging van het koersdoel volgde op de sterke resultaten die Besi vrijdag bekendmaakte. Fugro (min 0,6 procent) ging verder omlaag. De bodemonderzoeker zakte vrijdag al bijna 7 procent na tegenvallende resultaten.

Volkswagen

In Frankfurt verloor Volkswagen 0,5 procent. De Duitse automaker heeft niet alleen last van een tekort aan chips voor zijn auto's, maar ook zijn er niet genoeg accu's. De productie van de hybride-versie van de nieuwe Golf lijdt daaronder.

De euro was 1,2111 dollar waard, tegenover 1,2135 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 59,71 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 63,45 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:53 Damrak levert winst in
  2. 11:00 ASMI zet AEX hoger

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Yarmania 22 februari 2021 09:49
    " De koersen van obligaties, die in tegengestelde richting bewegen van de rente, staan onder druk door de vooruitzichten van een sterk economisch herstel van de coronacrisis. "
    Onzin opmerking. Rentes zijn de afgelopen jaren gedaald en aandelenmarkten maakten daardoor nieuwe hoogtepunten. Veel belangrijker is inflatieverwachtingen op dit moment.....en die stijgen !!
  2. forum rang 6 Rowi62 22 februari 2021 10:11
    Verzekeraars moet je nu hebben. ASR/NN en wellicht ook Aegon. Signalen dat lange rente stijgt in de US en UK, lage schade lasten door lockdowns, perfect dividend, buffers niet of amper geraakt;
    Warren Buffet heeft een grote hap van Marsh McLennan gekocht. (als voorbeeld van een ander die dit doet)
  3. Joop213 22 februari 2021 10:43
    quote:

    Yarmania schreef op 22 februari 2021 09:49:

    " De koersen van obligaties, die in tegengestelde richting bewegen van de rente, staan onder druk door de vooruitzichten van een sterk economisch herstel van de coronacrisis. "
    Onzin opmerking. Rentes zijn de afgelopen jaren gedaald en aandelenmarkten maakten daardoor nieuwe hoogtepunten. Veel belangrijker is inflatieverwachtingen op dit moment.....en die stijgen !!
    Bij inflatie hoort een hogere rente. Zo'n onzin is het dus niet.
  4. forum rang 6 suskewiet 22 februari 2021 11:41
    quote:

    Flowermountain schreef op 22 februari 2021 10:07:

    Waarschijnlijk zal de FED deze week ingrijpen m.b.t. de stijgende yields. Dan gaan de beurzen ook gewoon weer omhoog. Nu even dippen, kopen en dan weer een ritje naar boven.
    Dit gaat heel versneld gebeuren ;
    Ze kunnen niet anders
  5. forum rang 6 suskewiet 22 februari 2021 12:16
    quote:

    Travis Bickle schreef op 22 februari 2021 11:06:

    Hou op met die hogere rente, zeker in zo'n enorme schulden economie. Alle landen meteen failliet, dus inflatie omhoog rente omhoog, nog meer ondersteuning centrale banken, rente omlaag.
    Zo houdt zich dat in evenwicht.
    Rente omhoog ?
    Vermoed als we aan de vier % inflatie zullen ze heel geleidelijk de rente iets laten stijgen
    De olie prijs zal wel wat dalen .
    Geld verliest dagelijks in waarde
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

874,02 18:05
-0,77 -0,09%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links