Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL verlaagt vergoeding voor openhouden afhaalpunten pakket

Gepubliceerd op 22 januari 2021 14:42 | Views: 6.996

PostNL 17:35

3,72 +0,12 (+3,25%)

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks de grote drukte die de lockdown bij pakketbezorgers veroorzaakt, schroeft PostNL zijn vergoeding terug voor winkeliers die openblijven als afhaalpunt. Eerder vergoedde het beursgenoteerde bedrijf winkels nog voor maximaal acht uur, maar deze maand liet PostNL winkeliers weten dat dit wordt teruggebracht naar zes uur. Als reden geeft de onderneming de "afname van de drukte op", zo blijkt uit een brief die door ANP is ingezien.

"Dit betekent dat ik per dag zo'n 40 euro minder verdien, van de eerdere 160 euro", vertelt een franchisenemer van boekwinkelketen Bruna die anoniem wil blijven. "Maar het steekt vooral dat ze dit eenzijdig aankondigen. Er is geen overleg geweest."

Volgens de onderneemster is het nog altijd druk met pakketten die door PostNL bij de boeken- en tijdschriftenzaak worden afgeleverd. Het gaat volgens haar om drie containers per dag. Dat het aantal vergoede uren minder wordt, is in haar ogen dan ook een manier van PostNL om de winst op te voeren.

Het bezorgingsbedrijf kwam met de vergoeding van 19 euro per uur, exclusief btw, voor winkeliers die als afhaalpunt openblijven. Daarmee wilde het bedrijf boeken- en sigarenzaken overhalen om toch actief te blijven als PostNL-punt, ondanks dat ze niets uit hun eigen assortiment mogen verkopen. Audax, het concern waar Bruna, Primera en AKO onder vallen, weigerde de eigen winkels open te houden. Veel franchisenemers van dezelfde ketens kozen er wel voor hun afhaalpunt in stand te houden.

PostNL stelt dat het in de eerste weken na 15 december, toen de strengere lockdown inging, door de feestdagenperiode veel drukker was dan in januari. Een woordvoerster erkent tegelijkertijd dat PostNL door de vlucht naar onlineshoppen nog steeds veel meer bestellingen verwerkt dan in januari 2020. "We zitten nu in rustiger vaarwater. We hebben deze vergoeding kunnen verlengen, maar wel besloten deze vergoeding enigszins aan te passen aan de situatie waarin we nu zitten."

Voor het openhouden van de afhaalpunten verwacht PostNL tot 9 februari 13,5 miljoen euro kwijt te zijn. "Retailers zitten in een lastige situatie, maar het gaat ook om behoorlijke bedragen", aldus een zegsvrouw.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL 86% zegt kopen 28 stemmen

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Jopie1962 22 januari 2021 15:01
  quote:

  ramp 2017 schreef op 22 januari 2021 14:56:


  160 euro per dag , daar kan je toch niet voor openen en sluiten , vindt het wel heel karig , zeker als je alleen daarvoor open bent , ....


  Openen nog wel, maar sluiten niet meer, nee.

  Ik zie dat de Bruna bij ons sinds vandaag helemaal dicht is. Was van de week nog open voor post.
 2. Freakertje 22 januari 2021 15:04
  quote:

  ramp 2017 schreef op 22 januari 2021 14:56:


  160 euro per dag , daar kan je toch niet voor openen en sluiten , vindt het wel heel karig , zeker als je alleen daarvoor open bent , ....

  Als je daarmee de maandhuur van het pand kunt voldoen...
  Plus krijgen ze ook nog een kleine vergoeding per pakket, dus het is sowieso meer.
  Nee je hebt er geen goed belegde boterham van, maar het is meer dan niets. Aan de winkelier te bepalen of ze op andere manieren meer kunnen verdienen, of dat ze beter hiervoor de winkel open kunnen houden.
 3. Nuchtertransparant 22 januari 2021 15:50
  Raar hoor, geld spuit er uit bij PosNL. Staat is volgens mij nog een groot aandeelhouders. En dan die toch al zwaar getroffen retailers die hun best nog doen om voor de pakjes open te blijven, eenzijdig te verlagen in de vergoeding. Zo typisch. Zelf meegemaakt als commissaris bij een bedrijf waar PostNL een grote klant was. Eenzijdig de betaaltermijn verlengd tijdens de eerste lockdown. Belachelijk want vrijwel alle PostNL diensten worden direct voldaan en ook toen spoot het geld eruit. Beetje sociaal gezicht mag je toch wel tonen.
 4. forum rang 4 Mr sponge 22 januari 2021 16:31
  Echt bizar hoe slecht PostNL omgaat met haar partners. De ondernemers die ze nu een poot uit draaien zijn wel een uithangbord van PostNL(het contactpunt met de klant).
  En dit dan eenzijdig invoeren op het moment de de partners al in zwaar weer zitten.
  Dit is echt dom/kortzichtig als je het mij vraagt.
  Je zou toch verwachten dat er contracten zijn waar dit soort zaken in zijn vastgelegd. Dat PostNL dit zomaar kaan veranderen vind ik heel vreemd.
 5. forum rang 5 FlashHenk 22 januari 2021 16:50
  quote:

  Nuchtertransparant schreef op 22 januari 2021 15:50:


  Raar hoor, geld spuit er uit bij PosNL. Staat is volgens mij nog een groot aandeelhouders. En dan die toch al zwaar getroffen retailers die hun best nog doen om voor de pakjes open te blijven, eenzijdig te verlagen in de vergoeding. Zo typisch. Zelf meegemaakt als commissaris bij een bedrijf waar PostNL een grote klant was. Eenzijdig de betaaltermijn verlengd tijdens de eerste lockdown. Belachelijk want vrijwel alle PostNL diensten worden direct voldaan en ook toen spoot het geld eruit. Beetje sociaal gezicht mag je toch wel tonen.


  Beide aannames kloppen van geen kant. De overheid heeft geen aandelenbelang in Postnl. Ten tweede valt het met dat spuitende geld ook zwaar tegen.
 6. Knarf 22 januari 2021 17:13
  720 euro per week x 52 ronden we voor het gemak af op 35.000 per jaar. Daar kunnen ze de huur van betalen. Zijn die kosten eruit. Daarnaast kopen de mensen die hun pakketje ophalen misschien ook nog wat. Levert toch wat traffic op in je winkel. Ja, er zal ook wel extra arbeid inzitten maar je heb toch minimaal twee man personeel nodig hebben.
 7. [verwijderd] 22 januari 2021 18:34
  Het gaat inderdaad om het verlagen van een extra vergoeding om aub toch open te blijven voor de pakketten en de rest niet.

  Het kan natuurlijk ook niet dat de vergoeding zo hoog gaat dat de winkelier zijn winkel er van kan draaien terwijl het pakket gedeelte normaal ook maar een fractie is van zijn werkzaamheden en vooral ook voor verkeer moet zorgen wat daardoor in zijn/haar winkel komt die anders nooit zouden komen.

  Ik lees weer een hoop onwetendheid maar wel een hoop reacties en natuurlijk bijna uitsluitend negatief over PostNL.

  Het artikel wordt natuurlijk ook zo tactisch gebracht maarja daar zit ook een belang achter.

  De keuze is er nog altijd om het niet eens te zijn met de vergoeding en het pakket gedeelte stop te zetten. Dat is marktwerking, daar is de iedereen inclusief de overheid voorstander van.

  Als de prijs van de nieuwste Iphone naar 1500 euro gaat hoor je toch ook geen klachten alsof het zoveel duurder is en je dat ding moet kopen, nee dan ga je toch naar een alternatief kijken, tenzij je natuurlijk alles van apple hebt, dan zit je in de val die Apple zo graag heeft maar blijkbaar hebben veel Apple liefhebbers dat er voor over en dat is ook weer hun goed recht.

  Waarom gaan mensen bij de AH shoppen terwijl de Jumbo goedkoper is.
  Dan moet je als shopper toch ook niet gaan klagen over de duurdere prijzen bij de AH maar gewoon naar de Jumbo gaan.

  etc etc
 8. forum rang 5 ramp 2017 22 januari 2021 19:05
  quote:

  Knarf schreef op 22 januari 2021 17:13:


  720 euro per week x 52 ronden we voor het gemak af op 35.000 per jaar. Daar kunnen ze de huur van betalen. Zijn die kosten eruit. Daarnaast kopen de mensen die hun pakketje ophalen misschien ook nog wat. Levert toch wat traffic op in je winkel. Ja, er zal ook wel extra arbeid inzitten maar je heb toch minimaal twee man personeel nodig hebben.  Dat laatste mag dus niet , ook andere zaken verkopen ....
 9. forum rang 6 Japio_ 23 januari 2021 09:53
  quote:

  Knarf schreef op 22 januari 2021 17:13:


  720 euro per week x 52 ronden we voor het gemak af op 35.000 per jaar. Daar kunnen ze de huur van betalen. Zijn die kosten eruit. Daarnaast kopen de mensen die hun pakketje ophalen misschien ook nog wat. Levert toch wat traffic op in je winkel. Ja, er zal ook wel extra arbeid inzitten maar je heb toch minimaal twee man personeel nodig hebben.  Ik had de deur dichtgetrokken, het is 5k voor 2 maanden en dat dekt net de kosten voor energie in deze periode.
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare