Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prosus sterkste daler in lichtrode AEX

Prosus sterkste daler in lichtrode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam kleurde woensdagmiddag lichtrood. Veel aandacht ging uit naar de handelsupdate van chipmachinemaker ASML die ongevraagd een rol heeft in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Het gaat dan om het al dan niet leveren van machines die zijn uitgerust met hypermoderne EUV-technologie. Verder stond Prosus als sterkste daler in de AEX in de schijnwerpers. Elders in Europa stonden graadmeters in het rood.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent lager op 611,55 punten. De MidKap daalde 0,3 procent, tot 940,38 punten. Frankfurt noteerde vlak. Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Prosus verloor 2,6 procent tot 68,97 euro. Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers heeft 22 miljoen aandelen in de techinvesteerder verkocht voor 67,50 euro per aandeel. Zorgtechnologiebedrijf Philips ging aan kop met een winst van 1,6 procent.

ASML

ASML zakte 0,6 procent ondanks dat de chipmachinefabrikant zijn resultaten afgelopen jaar stevig wist op te krikken. Ook verwacht het bedrijf dat 2020 "wederom een jaar van groei" zal zijn. ASML kondigde tevens aan de komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Volgens topman Peter Wennink maakt het voor het grote plaatje bij ASML het niet uit of de chipmachinefabrikant EUV-apparatuur mag leveren aan China.

In de MidKap was Air France-KLM (plus 1,4 procent) de sterkste stijger. Het aandeel verloor een dag eerder 2,3 procent. Dit na berichten over een te nemen belang in Malaysia Airlines. Dat nieuws werd door de maatschappij zelf ontkracht. Alfen klom bijna 7 procent bij de kleinere bedrijven. De laadpalenfabrikant gaat een mini-elektriciteitsnetwerk leveren voor een biomassacentrale in Estland.

Burberry

In Londen verloor Burberry 3,5 procent. Het Britse modemerk is positiever gestemd over de omzet in het lopende boekjaar, maar zag de verkopen in Hongkong afgelopen kwartaal halveren als gevolg van de aanhoudende protesten. Alstom won 2 procent in Parijs. Volgens bronnen praat de Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier met het Franse Alstom over een fusie van de treintakken van de twee bedrijven.

De euro was 1,1088 dollar waard tegen 1,1094 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 57,07 dollar. Brentolie zakte 1,8 procent in prijs tot 63,41 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 23 apr Slotcall: AEX sluit weer fors hoger en ASMI verhoogt feestvreugde 1
  2. 23 apr Positieve dag op Beursplein 5

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links