Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prosus sterkste daler in lichtrode AEX

Gepubliceerd op 22 januari 2020 15:56 | Views: 2.280

AEX 17 feb

629,17 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam kleurde woensdagmiddag lichtrood. Veel aandacht ging uit naar de handelsupdate van chipmachinemaker ASML die ongevraagd een rol heeft in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Het gaat dan om het al dan niet leveren van machines die zijn uitgerust met hypermoderne EUV-technologie. Verder stond Prosus als sterkste daler in de AEX in de schijnwerpers. Elders in Europa stonden graadmeters in het rood.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent lager op 611,55 punten. De MidKap daalde 0,3 procent, tot 940,38 punten. Frankfurt noteerde vlak. Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Prosus verloor 2,6 procent tot 68,97 euro. Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers heeft 22 miljoen aandelen in de techinvesteerder verkocht voor 67,50 euro per aandeel. Zorgtechnologiebedrijf Philips ging aan kop met een winst van 1,6 procent.

ASML

ASML zakte 0,6 procent ondanks dat de chipmachinefabrikant zijn resultaten afgelopen jaar stevig wist op te krikken. Ook verwacht het bedrijf dat 2020 "wederom een jaar van groei" zal zijn. ASML kondigde tevens aan de komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Volgens topman Peter Wennink maakt het voor het grote plaatje bij ASML het niet uit of de chipmachinefabrikant EUV-apparatuur mag leveren aan China.

In de MidKap was Air France-KLM (plus 1,4 procent) de sterkste stijger. Het aandeel verloor een dag eerder 2,3 procent. Dit na berichten over een te nemen belang in Malaysia Airlines. Dat nieuws werd door de maatschappij zelf ontkracht. Alfen klom bijna 7 procent bij de kleinere bedrijven. De laadpalenfabrikant gaat een mini-elektriciteitsnetwerk leveren voor een biomassacentrale in Estland.

Burberry

In Londen verloor Burberry 3,5 procent. Het Britse modemerk is positiever gestemd over de omzet in het lopende boekjaar, maar zag de verkopen in Hongkong afgelopen kwartaal halveren als gevolg van de aanhoudende protesten. Alstom won 2 procent in Parijs. Volgens bronnen praat de Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier met het Franse Alstom over een fusie van de treintakken van de twee bedrijven.

De euro was 1,1088 dollar waard tegen 1,1094 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 57,07 dollar. Brentolie zakte 1,8 procent in prijs tot 63,41 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 100% zegt verkopen 2 stemmen

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord