Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Grote plaatje bij ASML ziet er goed uit'

Gepubliceerd op 22 januari 2020 08:29 | Views: 4.245

ASML 27 mrt

229,50 -19,50 (-7,83%)

AMSTERDAM (AFN) - Bij chipmachinefabrikant ASML zien de vooruitzichten voor komende jaren er goed uit. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen heeft het bedrijf gezegd dat ze in 2021 de capaciteit hebben om 45 tot 50 hypermoderne EUV-machines te leveren. "Reken er maar op dat ze er dan ook ongeveer zoveel zullen leveren", aldus de marktvorser.

Dat er discussie is ontstaan of ASML zijn EUV-technologie wel aan China mag verkopen, maakt volgens Versteeg voor de groeiperspectieven van het bedrijf weinig uit. "Als ASML ze niet aan China verkoopt, verkopen ze EUV wel aan andere landen." De analist acht de kans overigens nihil dat de Chinezen de EUV-apparaten van ASML zouden willen imiteren. En voor militaire doeleinden heeft China er volgens hem ook niks aan. Het is nu aan de Nederlandse overheid om een besluit te nemen.

Het Nederlandse technologiebedrijf zette in het slotkwartaal van vorig jaar meer om dan verwacht, constateert Versteeg. De marge was in zijn ogen in lijn met de prognose. Wel vindt Versteeg de verwachting voor het eerste kwartaal van dit jaar aan de voorzichtige kant. Ook noemt hij het opvallend dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling stevig oplopen. "Maar bij een bedrijf als ASML moet je eigenlijk niet naar één kwartaal kijken, maar naar het grote plaatje." Versteeg wijst er verder op dat ASML door zijn dividend en een aangekondigde aandeleninkoop tot 6 miljard euro duidelijk ook denkt aan de aandeelhouders.

Steun

Kenners van Oddo noemen de kwartaalresultaten en de prognose geen verrassing. Daarbij zal de aandeleninkoop de koers steun gaan bieden. Bij KBC Securities wijzen marktvorsers erop dat de kostentoename bij het bedrijf mogelijk wijst op een 'opbouw' van de EUV-leveringen later in het jaar. Ze vinden de vooruitblik voor het eerste kwartaal 2020 tegenvallen, maar zijn wel erg te spreken over het laatste kwartaal van vorig jaar.

Analisten van Mirabaud gaven aan zich tijdens de conference call later op de dag met het bestuur specifiek te richten op geluiden rondom China. De affaire rondom de Chinese markt is volgens Mirabaud een potentieel erg probleem.

InsingerGilissen hanteert een buy-advies voor ASML, evenals Oddo. KBC bevestigde zijn advies tot kopen, met een koersdoel van 300 euro. Het aandeel stond woensdag kort na de openingsbel 2 procent lager op 265,80 euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 70% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare