Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gazprom schikt geschil met Kiev voor 2,9 miljard dollar

Gepubliceerd op 21 december 2019 13:05 | Views: 2.083 | Onderwerpen: energie

EUR/USD 00:24

1,09 +0,00 (+0,00%)

STOCKHOLM/MOSKOU (AFN/RTR) - Het Russische aardgasbedrijf Gazprom heeft geschillen met Oekraïne bijgelegd en betaalt daarvoor naar eigen zeggen Kiev 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) in een deal die voor 29 december moet worden getekend. Daarmee vervallen de miljardenclaims van Oekraïne en kan het Russische gas ook in het nieuwe jaar via Oekraïne naar Europa worden gepompt.

De twee landen zijn lange tijd in een juridische strijd verwikkeld geweest over de doorvoer van het gas. Het bestaande leveringscontract tussen Oekraïne en Rusland loopt eind december af. De nieuwe overeenkomst beslaat een periode van vijf jaar, maar kan volgens de Oekraïense minister van Energie, Oleksej Orzjel, met tien jaar verlengd worden. De doorvoer van het Russische gas wordt duurder, maar Orzjel zei niet hoeveel duurder.

Kiev staakt een rechtszaak tegen Gazprom waarin 12 miljard dollar wordt geclaimd. Gazprom levert meer dan 36 procent van de totale gasmarkt in de Europese Unie. Brussel was benauwd dat de juridische strijd tussen Kiev en Moskou de toevoer van het gas zou bedreigen en heeft bij de deal bemiddeld.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EUR/USD 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

energie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord