Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Takeaway koopt concurrent uit in Duitsland

BERLIJN/AMSTERDAM (AFN) - Het Nederlandse maaltijdbestelbedrijf Takeaway koopt de Duitse activiteiten van zijn branchegenoot en concurrent Delivery Hero. Dat maakte beide bedrijven vrijdag bekend. De aankoopprijs is 930 miljoen euro.

De overname betreft maaltijdbestelsites Lieferheld en Pizza.de en maaltijdbezorgdiensten foodora. Die waren in de eerste negen maanden goed voor 23 miljoen bestellingen en een omzet van 76 miljoen euro. Takeaway's Duitse merken waren in dezelfde periode ook goed voor 23 miljoen bestellingen en een omzet van 60 miljoen euro. Eind volgend jaar verdwijnen de Delivery hero-merken en gaat Takeaway in Duitsland alleen verder onder de merknaam Lieferando.

Topman Jitse Groen van Takeaway ziet zijn bedrijf door de overname een sterkere positie krijgen op de Duitse markt. ,,We kunnen klanten en restaurants een beter product bieden. Bovendien kunnen we op een aanzienlijk grotere schaal gaan werken, wat essentieel is voor de winstgevendheid.'' Groen ziet nog voldoende groeimogelijkheden in Duitsland waar veel bestellingen nog telefonisch bij restaurants worden gedaan.

Delivery Hero

Takeaway zal het bedrag voldoen voor circa 508 miljoen euro in contanten. Een som van 422 miljoen euro wordt gedaan met aandelen Takeaway, in totaal 9,5 miljoen stuks. Daarmee krijgt Delivery Hero een belang van circa 18 procent in Takeaway. Verder krijgt Delivery Hero het recht om een onafhankelijke commissaris te benoemen in de raad van commissarissen van Takeaway. Dat recht vervalt weer als het aandeel van Delivery Hero onder de 9,99 procent komt.

Voor de overname heeft Takeaway een overbruggingskrediet van 680 miljoen euro verkregen. Daarnaast heeft het een overbruggingskrediet van 150 miljoen dat het had voor de financiering van de overname van 10bis geherfinancierd.

Goedkeuring

De overname moet nog wel door de aandeelhouders van Takeaway worden goedgekeurd. Het Nederlandse bedrijf verwacht dat de aandeelhoudersvergadering in maart wordt gehouden. De overname moet dan in de eerste helft van 2019 worden afgerond. Groen denkt dat de consolidatie in de sector nog verder door zal gaan. hij sluit dan ook niet uit dat Takeaway komend jaar nieuwe overnames doet.

Delivery Hero geeft aan zich op andere groeimarkten te willen richten. Het Duitse bedrijf wil de helft van de opbrengst van de verkopen in Duitsland herinvesteren. Delivery Hero verhoogt nu de omzetverwachting voor komend jaar naar tussen de 1080 miljoen en 1150 miljoen euro. Als aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) voorziet de onderneming nu een verlies van tussen de 320 miljoen en 270 miljoen euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  2. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

JUST EAT TAKEAWAY

13,920 13:32
-0,160 -1,14%
Premium

Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links