Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING onderuit in lagere AEX

Gepubliceerd op 21 september 2020 09:23 | Views: 7.384

AEX 20 okt

564,00 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel ING ging maandag onderuit op het Damrak na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. De Europese beurzen stonden fors in het rood. Naast de nieuwe witwaszaak in de bankensector zorgde het oplopende aantal coronabesmettingen in veel Europese landen voor een negatieve stemming bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent lager op 542,12 punten. De MidKap verloor 1,7 procent tot 805,30 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 2,2 procent.

ING was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 7 procent. Uit Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, die door de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad zijn ingezien, blijkt dat twee obscure Nederlandse vennootschappen, die bankierden bij de Poolse ING-dochter ING Bank Slaski, de sleutelspelers zijn in de kapitaalvlucht uit Rusland naar het Westen. ING verklaarde de klantrelatie met een van de partijen al in 2018 te hebben beëindigd en bezig is afscheid te nemen van de andere partij. Concurrent ABN AMRO zakte dik 5 procent.

In Londen was een negatieve hoofdrol weggelegd voor HSBC en Standard Chartered, met koersverliezen van ruim 3 procent. De twee Britse banken zouden volgens de uitgelekte documenten van de Amerikaanse overheid ook zijn betrokken bij het wegsluizen van grote sommen van dubieus geld over een periode van bijna twee decennia. Ook Deutsche Bank (min 3,6 procent) wordt in de documenten genoemd.

Unilever verloor 1 procent. De aandeelhouders van het levensmiddelenconcern in Nederland stemmen over de ophanden zijnde 'verhuizing' naar het Verenigd Koninkrijk. Unilever kondigde in juni de verhuisplannen aan, nadat eerdere plannen om een Nederlands bedrijf te worden stuk waren gelopen op verzet van de Britse aandeelhouders.

Op de lokale markt daalde JDE Peet's 1,5 procent. Levensmiddelenconcern Mondelez wil zijn belang in het moederbedrijf van Douwe Egberts verder terugbrengen. Daimler verloor 1,8 procent in Frankfurt. Boze beleggers hebben via een Duitse rechtbank nog eens honderden miljoenen euro's aan schadevergoedingen geëist van de automaker vanwege het gesjoemel met uitstootmetingen bij dieselauto's.

De euro was 1,1846 dollar waard, tegen 1,1859 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 40,55 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 42,61 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 55% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare