Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zakelijke markt helpt TomTom aan meer omzet

AMSTERDAM (AFN) - TomTom heeft in het tweede kwartaal de omzet met 5 procent weten op te voeren tot 265 miljoen euro. De navigatiespecialist wist het verlies aan consumentenomzet te beperken en behaalde fors meer inkomsten uit zakelijke diensten en licentieverkopen, bleek uit de dinsdag gepubliceerd kwartaalcijfers.

De winstgevendheid van het bedrijf stond wel onder druk. De brutowinst (ebitda) zakte van 37 miljoen naar 28 miljoen euro. De nettowinst viel met 2,5 miljoen euro ruim 70 procent lager uit dan een jaar eerder. TomTom schrijft de winstdaling onder meer toe aan de zwakkere euro. Kosten gemaakt in andere valuta's wegen daardoor zwaarder.

De verkoop van gadgets en navigatiediensten aan consumenten leverde TomTom afgelopen kwartaal 165 miljoen euro op, 2 procent minder dan een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Harold Goddijn zei goede hoop te hebben dat aan die daling later dit jaar een einde komt. Mede dankzij de introductie van nieuwe producten zou zelfs wat groei mogelijk moeten zijn. ,,Dat is wel de ambitie'', aldus de topman.

Sporthorloges

TomTom voegde eerder al sporthorloges aan het assortiment, afgelopen kwartaal kwamen daar ook actiecamera's bij. Waar de horloges inmiddels een flinke groei laten zien, is het volgens Goddijn nog te vroeg om te voorspellen hoe de camera's het gaan doen. ,,De reacties zijn tot nu toe positief'', zei hij. ,,Maar pas na de kerstdagen hebben we echt een beeld van hoe het loopt''.

De inkomsten uit de verkoop van navigatiesystemen aan autofabrikanten zakten met 15 procent tot 26 miljoen euro. Wat TomTom betreft is dat een incident; vanaf volgend jaar wordt in dat segment weer groei verwacht. Diensten op het gebied van wagenparkbeheer brachten ruim 35 miljoen euro in het laatje, 37 procent meer dan een jaar eerder. De opbrengsten uit de verkoop van softwarelicenties stegen met 42 procent tot bijna 39 miljoen euro.

HERE

TomTom gaat er nog altijd van uit dat de omzet over heel 2015 stijgt tot rond de 1 miljard euro. Goddijn wilde desgevraagd niet ingaan op overnameperikelen in de sector. Rond HERE, het onderdeel van het Finse Nokia dat ook digitale kaarten en gps-diensten levert, lijkt een overnamestrijd te zijn ontbrand.

Los van de kwartaalcijfers maakte TomTom bekend dat het samen met Bosch gaat werken aan technologie voor zelfrijdende auto's. Het gaat om een uitbreiding van een al bestaand partnerschap met de Duitse fabrikant van auto-onderdelen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Beursblik: ING verlaagt koersdoel TomTom
  2. 17 apr TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 juli 2015 09:44
    quote:

    orap schreef op 21 juli 2015 09:39:

    investeringskosten worden direct afgeboekt op het resultaat, dus daardoor minder nettowinst, maar wel betere cijfers in 2016
    De investeringen zullen nooit minder worden en voortdurend blijven stijgen.
    Echt veel winst zal er dus nooit gemaakt worden en de fantasieën van de fans zullen nooit uitkomen.
  2. forum rang 6 Chiddix 21 juli 2015 11:39
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 juli 2015 08:58:

    Het is een slecht teken dat de winst sterk daalt bij een forse omzetgroei op de zakelijk markt.
    Kennelijk verdient TT niks aan Apple omdat ze uitgeknepen zijn als een citroen.
    Zakt de omzet uit inbouw en losse navigatiesystemen , wordt er niet veel meer verdiend bij TT. 1 eurocent p/a is heel magertjes. Maar straks wordt alles beter(Kees de Kort). Bedrijf verwacht uit te komen op een jaarwinst van 45 miljoen euro(0,20 p/a). Hoe dat kan weet ik niet. Eerste kwartaal 7 miljoen verlies, tweede kwartaal 2,5 miljoen winst. In de tweede helft van dit jaar verwacht men 50 miljoen winst te draaien. Wel een mooie outlook.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

TomTom

5,730 24 apr
+0,210 +3,80%
Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links