Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Voorzichtig herstel op Europese beurzen

Gepubliceerd op 21 mei 2019 17:47 | Views: 1.710 | Onderwerpen: Europa

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa eindigde graadmeters in de plus. De beurzen toonden daarmee iets van herstel na de flinke verliezen een dag eerder. Beleggers blijven gespitst op de sores rond het Chinese technologiebedrijf Huawei. Ook nieuwe brexitperikelen hielden de markten bezig.

De AEX-index sloot de sessie 0,3 procent in de plus op 553,14 punten. De MidKap dikte 0,7 procent aan tot 760,51 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent. Londen kreeg er 0,3 procent bij. De Britse Theresa May gooide de optie van een stemming over een nieuw brexitreferendum op tafel.

Het Amerikaanse ministerie van Handel stelde de restricties tegen producten van Huawei met negentig dagen uit om contractuele verplichtingen na te komen. De vertraging verandert volgens het ministerie niets aan de beslissing van president Trump om Huawei uit veiligheidsgronden op de zwarte lijst te plaatsen.

Stijgers

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX-index met een winst van 3,7 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1,8 procent. Shell won 0,3 procent. De olie- en gasreus kreeg tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering opnieuw de nodige kritiek over zijn beleid om CO2-uitstoot te verminderen. Verder was er weer veel te doen over het gegeven dat Shell in Nederland nauwelijks winstbelasting betaalt.

In de MidKap ging vastgoedbedrijf WDP aan kop met een plus van 3,7 procent. Grootste daler was uitbater van fitnessscholen Basic-Fit met een min van 3,4 procent. AMG won 2,2 procent. De metalenspecialist heeft groen licht gekregen voor de bouw van een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Ohio.

Euro

Op de lokale markt klom Curetis 3,2 procent na een aanvullende financiering. Het biotechnologiebedrijf krijgt 5 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) als onderdeel van afspraken uit 2016. Daarnaast krijgt Curetis 1,5 miljoen euro van investeerder Yorkville.

De euro was 1,1159 dollar waard, tegen 1,1172 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 62,94 dollar. Brentolie kostte fractioneel minder op 71,94 dollar per vat.

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare