Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Export chipsector Zuid-Korea sterk onder druk

Gepubliceerd op 21 mei 2019 07:56 | Views: 3.851

ASML 28 feb

248,10 -7,75 (-3,03%)

SEOUL (AFN/BLOOMBERG) - De chipsector in Zuid-Korea heeft flink te lijden onder de afzwakkende vraag vanuit de halfgeleiderindustrie en de oplopende onzekerheid door de wereldwijde handelsspanningen. Volgens voorlopige cijfers van de Zuid-Koreaanse douane kromp de export van het land sinds begin mei op jaarbasis met bijna 12 procent, met vooral duidelijke neergang bij chips.

De export vanuit de chipindustrie in Zuid-Korea kromp sinds begin deze maand met een derde, na een daling met bijna een kwart een maand eerder. Chips zijn goed voor ongeveer een vijfde van de totale uitvoer van Zuid-Korea. Het Aziatische land heeft te kampen met dalende prijzen voor chips en een afzwakkende vraag, met name in de grootste afzetmarkt China. Vooral bij geheugenchips gaan de zaken lastig. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung behoort tot de grootste chipbedrijven ter wereld.

Kenners denken dat de export van Zuid-Korea nog verder kan afzwakken als de handelsvete tussen China en de Verenigde Staten oplaait en er geen deal wordt gesloten tussen de twee economische grootmachten. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën waarschuwde maandag nog dat de escalerende handelsoorlog een nog grotere negatieve impact op de economie kan hebben dan tot dusver gezien.

De Amerikaanse sancties tegen het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei zijn ook een punt van onzekerheid voor de chipindustrie in Zuid-Korea. Huawei is door de VS op een zwarte lijst geplaatst vanwege verdenkingen van spionage. Overigens kondigde Washington aan de restricties tegen producten van Huawei met 90 dagen uit te stellen, mede omdat uitstel nodig is om contractuele verplichtingen na te komen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 73% zegt kopen 11 stemmen

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
De grote recessie komt eraan
0
In 2008 kelderden de effectenbeurzen wereldwijd door de gevolgen van de kredietcrisis. Een aantal Amerikaanse financiële instellingen ging ten onder of werd genationaliseerd. In de Benelux werd bank-verzekeraar Fortis door nationalisatie van de ondergang gered. Beurskoersen over de hele wereld daalden eind september en begin oktober met tientallen procenten, de Nederlandse AEX-index daalde in de eerste week van oktober met 25%.
Geschorst en weet niet waarom
0
In Zuid-Korea zie je een enorme val. In mei was de export -9,4% en verwacht was -5,9% en de import daalde met -1,9% en verwacht was een stijging van 0,3%. De cijfers zijn heel slecht en dit belooft voor juni niet veel goeds.
Geschorst en weet niet waarom
0
De invoer in Zuid-Korea daalde onverwachts met 1,9 procent op jaarbasis tot USD 43,64 miljard in mei 2019, tegen marktschattingen van een groei van 0,4 procent en na een opwaarts herziene 2,6 procent in een maand eerder. De aankopen van ruwe olie daalden met 13,5 procent tot 82,3 miljoen vaten. De import in Zuid-Korea bedroeg van 1966 tot 2019 13440,50 USD miljoen, en bereikte een historisch record van 48480,62 USD miljoen in oktober 2018 en een recorddiepte van 38,61 USD miljoen in januari 1966. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën waarschuwde dat de escalerende handelsoorlog een nog grotere negatieve impact op de economie kan hebben dan tot dusver gezien.
bron: tradingeconomics.com/south-korea/imports
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord