Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Philips Lighting blikvanger op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam liet vrijdag een overwegend licht positief beeld zien. Stralend middelpunt was Philips Lighting, dat door beleggers beloond werd voor beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers.

De toonaangevende AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 512,19 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 750,65 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt sloten respectievelijk vlak en 0,2 procent hoger.

De belangrijkste beursindex in Parijs verloor 0,4 procent. De Franse hoofdstad werd donderdagavond opgeschrikt door weer een aanslag, ditmaal gericht tegen politieagenten. De terreurdaad werpt een schaduw op de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen komende zondag.

Kwartaal

Philips Lighting wist in het eerste kwartaal de winst op te voeren bij een nagenoeg stabiele omzet. Vooral de verkoop van op led-verlichting gebaseerde systemen liep erg goed. Die omzet nam met bijna een vijfde toe. Het aandeel voerde met een winst van 4,8 procent de MidKap aan.

Bij de middelgrote fondsen boekten ingenieursbureau Arcadis en chiptoeleverancier ASMI winsten van 4,5 en 3,7 procent. ASMI zat een dag eerder ook al in de lift door hernieuwde druk vanuit een aandeelhouder om een Aziatisch dochterbedrijf af te stoten. Arcadis verloor donderdag juist na publicatie van zijn kwartaalcijfers.

Koploper

Koploper bij de hoofdfondsen was verzekeraar Aegon met een winst van 1,7 procent. Zorgtechnologieconcern Philips, dat nog altijd meerderheidsaandeelhouder is van zijn afgesplitste verlichtingsdivisie, kreeg er 1,1 procent bij. Biotechnologiebedrijf Galapagos bungelde onderaan de AEX met een verlies van 2,8 procent.

Bij de kleinere fondsen schoot Wessanen 6,6 procent omhoog. Het natuurvoedingsbedrijf maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent is gestegen tot bijna 165 miljoen euro. Vooral de eigen merken, waaronder Zonnatura, brachten flink meer in het laatje.

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0767 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,9 procent tot 49,75 dollar. Brentolie werd verhandeld voor 52,12 dollar per vat, een prijsdaling van 1,6 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Philips Koninklijke
SIGNIFY NV

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    865,36
    +0,00% +0,01
  2. 18,895
    -0,24% -0,045
  3. SIGNIFY NV 17:35
    28,480
    +0,35% +0,100

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links