Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Glencore beloont aandeelhouders

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Mijnbouwbedrijf en grondstofhandelaar Glencore gaat zijn aandeelhouders belonen. Het van huis uit Zwitserse bedrijf verhoogde het dividend naar 0,20 dollar per aandeel. Daarmee keert Glencore in totaal 2,9 miljard dollar uit, 700 miljoen dollar meer dan het volgens de eigen richtlijnen hoeft te doen.

Glencore verdiende in 2017 fors meer geld, geholpen door de stijgende grondstofprijzen en kostenbesparingen. Onder de streep resteerde een bedrag van 5,8 miljard dollar, tegen 1,4 miljard dollar een jaar eerder. Met de handel in grondstoffen werd voor het eerst sinds 2008 weer meer dan 3 miljard dollar verdiend. Dat betekende een stijging van de brutowinst bij deze divisie met 10 procent ten opzichte van 2016. Belangrijke grondstoffen voor Glencore zijn steenkool, koper, nikkel, zink en olie.

Het concern, dat onder meer een beursnotering heeft in Londen, wist de schuldpositie met een derde te verlagen tot bijna 11 miljard dollar, wat aan de onderkant is van de eigen bandbreedte van 10 miljard tot 16 miljard dollar. Daarmee verschafte Glencore zichzelf wat financiële lucht om bijvoorbeeld overnames te doen of om meer geld uit te keren aan aandeelhouders.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links