Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Dramatisch dat KLM weer banen wil schrappen'

SCHIPHOL (ANP) - Het is "dramatisch" maar "onvermijdelijk" dat KLM bovenop de al eerder aangekondigde ontslagronde nog eens 800 tot 1000 banen wil schrappen. Dat zeggen vakbonden FNV Cabine en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). "We zagen het al voorzichtig aankomen. Er wordt minder gevlogen, de kisten zitten niet vol. We zullen alles op alles zetten om zo veel mogelijk mensen binnen de poorten te houden, maar dat zal lastig worden", aldus de VNC-woordvoerder.

Van de maximaal 1000 werknemers extra die moeten vertrekken gaat het voor de helft om fulltimers onder het cabinepersoneel, aldus de bonden. Daarnaast gaat het om 100 piloten en 200 tot 400 medewerkers op de grond. De bonden praten volgende week verder met KLM. Dan wordt besproken om welke functies het zal gaan bij het cabinepersoneel en op welke termijn de banen geschrapt worden. De bonden praten ook over vrijwillige vertrekregelingen en of er personeel gedetacheerd kan worden bij andere onderdelen van de luchtvaartmaatschappij.

Volgens vakbond FNV, die samen met VNC optrekt in de gesprekken, is het cabinepersoneel "terug bij af" ten opzichte van het begin van de coronacrisis in maart 2020. De aankondiging "hakt er stevig in", maar is "onvermijdelijk" gezien de huidige situatie bij KLM, aldus een woordvoerster. "We hebben gelukkig een goed sociaal plan afgesproken voor de eerdere ontslagronde, maar die kan de pijn niet verzachten van een nieuwe krimp", aldus de woordvoerster. KLM maakte vorig jaar bekend vanwege de impact van de coronacrisis 5000 banen te schrappen.

Minder rooskleurige zomer

KLM waarschuwde ook al voor een minder rooskleurige zomer dan verwacht. Volgens de luchtvaartmaatschappij duurt met name het herstel op de langeafstandsroutes langer dan verwacht, vanwege voortdurende en nieuwe internationale reisrestricties, aldus KLM. De eerste banenreductie lijkt, op een paar honderd medewerkers na, zonder gedwongen ontslagen te lukken.

De nieuwe ingreep staat nog los van de nieuwe maatregelen van het kabinet in de afgelopen 48 uur. Daarbij dreigt KLM vanaf vrijdag vrijwel alle vluchten te moeten schrappen vanwege de mogelijk verplichte coronasneltest voor personeel. De VNC vreest hierdoor wel dat passagiers andere routes zullen kiezen en dat het vervoer van medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en vaccins door andere maatschappijen gedaan zal worden. Ook FNV laat weten dat hierdoor nog meer onzekerheid ontstaat voor cabinepersoneel.

Lees over dit aandeel ook

  1. 03 apr IATA: luchtvrachtvervoer blijft goed groeien 1
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Rowi62 21 januari 2021 16:59
    Tja zijn we nog steeds niet bereid wat extra doden te accepteren ? Dan is dit de consequentie en de rest die nog gaan volgen. Zojuist weer langs een restaurant gelopen in Lage Vuursche. Stoppen er mee en de borden zijn al van de gevel. Voor de goede orde ik ben voor openstelling horeca met afstand etc
  2. Cloverleaf 21 januari 2021 17:04
    Overigens profiteren andere sectoren / mensen ( tech, maaltijdbezorgers, post, adyen, aandeelhouders) enorm van Corona. Wat is/wordt hun bijdrage in deze crisis? Gaat take away de horeca redden? Boeken de aandeelhouders van adyen, AMSl/l , PostNL , etc wat over naar de inmiddels gesloten winkels?
  3. forum rang 7 jan de vakman 21 januari 2021 17:25
    Jongens, het word eens hoogtijd om te testen, hoeveel de werkende beroeps bevolking bijdraagt aan corona, ik kan al van te voren voorspellen dat dit heel laag is, stop nu eens een keer met onze ekonomie vernielen en ga nu eens echt helpen waar het nodig is, blind dom kabinet!!
  4. forum rang 5 Go Go Go ! 21 januari 2021 17:28
    quote:

    Studnt schreef op 21 januari 2021 16:53:

    Onderhandelingstechniek voor nieuwe steun en het dreigen om geen medische goederen meer in te vliegen voor de eeuwige uitzonderingspositie van de luchtvaart.
    Genoeg andere maatschappijen, die dat graag over willen nemen lijkt mij. Snel doen wanneer daarmee gedreigd zou worden.
  5. geobeo 21 januari 2021 17:32
    quote:

    8ball schreef op 21 januari 2021 17:18:

    ik zeg het nog maar een keer; dit aandeel moet op 0,01 staan, giga emissie onvermijdelijk
    mwoa. Ze kunnen nog rustig tot oktober 2021 geld verbranden voordat het op is. En dan ga ik er nog vanuit dat ze zoveel blijven uitgeven als ze nu doen.

    Als ze wat mensen ontslaan kunnen ze nog veel langer door.

    En als het geld op gaat krijgen ze gewoon weer nieuw gratis geld. AF KLM kan niet failliet. Net als dat banken niet failliet kunnen.

    Of dacht je nog steeds dat we een kapitalistische economie hebben met zaken als een vrije markt? lol
  6. @iPlof 21 januari 2021 17:41
    In 1 jaar heeft men bij AF-KLM wat uitzendkrachten en stagairs laten gaan en wat personeel met TONNEN VRIJWILLIG laten vertrekken..Verder NIETS!
    Dat is geen saneren of reorganiseren.
    Elbers en Smith moeten eens bij O'Leary ten rade gaan of een Midden Oosten maatschappij..(die nota bene altijd van staatssteun wordt beticht..)
  7. @iPlof 21 januari 2021 17:45
    quote:

    geobeo schreef op 21 januari 2021 17:32:

    [...]

    mwoa. Ze kunnen nog rustig tot oktober 2021 geld verbranden voordat het op is. En dan ga ik er nog vanuit dat ze zoveel blijven uitgeven als ze nu doen.

    Maak van oktober maar a.s. maart...

    Het gaat heel snel als je niets bespaart maar wel je omzet wegvalt.

    Donderdag 18 februari 2021
  8. forum rang 9 josti5 21 januari 2021 17:54
    quote:

    Sir Cryptalot schreef op 21 januari 2021 17:09:

    Dat hele spul hangt al jaren met staatsteun aan elkaar, ben benieuwd wat KLM de belastingbetaler uiteindelijk gekost heeft onder het mom van ‘nationale trots’. Het kan me niet gauw genoeg failliet gaan zodat we af zijn van dit decadente monster.
    Het is met Schiphol misgegaan door de doctrine 'Nederland doorvoerland', met Rotterdam als 'overslaghaven', en Schiphol als 'hub'.
    33% van wat hier aan passagiers landt, vliegt direct weer door naar een andere bestemming.

    Men zal op zoek moeten gaan voor nieuwe, zo bestendig mogelijke werkgelegenheid anno 2021 - 2100.
    Scheepsbouw en textiel zijn óók verdwenen...
  9. forum rang 5 DNFTT 21 januari 2021 20:27
    quote:

    jan de vakman schreef op 21 januari 2021 17:25:

    Jongens, het word eens hoogtijd om te testen, hoeveel de werkende beroeps bevolking bijdraagt aan corona, ik kan al van te voren voorspellen dat dit heel laag is, stop nu eens een keer met onze ekonomie vernielen en ga nu eens echt helpen waar het nodig is, blind dom kabinet!!
    Als ik als gezonde vent een arbeidsongeval krijg, een verkeersongeluk krijg of een bacterieinfectie oploop, dan wil ik graag vlot en efficiënt geholpen worden.
    Ik heb geen fijne God die ik aanroep zodra het tegenzit of als ik het even niet zelf in de hand heb, dus ik accepteer dat de overheid een rem zet op het vrije verspreiding van nog meer ellende.
    Jammer voor jou dat er even niet meer gezongen mag worden, dat doet de overheid overigens niet om jou te pesten, maar om mij te beschermen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,934 23 apr
0,000 0,00%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links