Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'ASML haalt eigen prognoses'

'ASML haalt eigen prognoses'

AMSTERDAM (AFN) - De vierdekwartaalcijfers van ASML komen naar verwachting in lijn uit met de prognoses die het bedrijf zelf eerder uitsprak. Dat is althans de gemiddelde verwachting van analisten. De aandacht zal met name uitgaan naar de vooruitzichten van de chipmachinefabrikant voor dit jaar.

ASML publiceert woensdag resultaten. Door Bloomberg gepolste marktvorsers gaan er in doorsnee van uit dat het bedrijf de eigen prognose over de winstmarge, 48 procent, ruimschoots zal hebben gehaald. ASML heeft een omzetverwachting uitgesproken van 3 miljard euro die vrijwel overeenkomt met de consensus van de kenners. Voor heel 2018 rekent ASML op een recordomzet van circa 11 miljard euro. ASML voerde in november zijn omzetdoelstellingen voor de langere termijn nog op.

Een belangrijke drijfveer achter deze prestatie is de groeiende vraag naar machines op basis van de EUV-technologie. De verkoop van EUV-chipmachines versterkt de marktpositie van ASML, volgens kredietbeoordelaar Moody's die het bedrijf een hogere rating eind vorig jaar gaf. In 2019 verwacht ASML dertig machines te leveren.

Sombere vooruitzichten

Maar de beurskoers van ASML leverde de laatste tijd flink in, vanwege de sombere vooruitzichten voor de bredere chipsector. Zo kwam Apple begin dit jaar met een omzetalarm vanwege dalende verkopen van iPhones in China. Toeleveranciers van chips aan de techreus, zoals Samsung en TSMC, gaven ook onlangs een omzetwaarschuwing af.

Ondanks deze ontwikkelingen kijkt ASML rooskleurig de toekomst in. Het bedrijf rekent op een aanhoudende sterke vraag naar chips, mede door de invoering van 5G-verbindingen en zelfrijdende auto's. Analisten bij ING verwachten ook dat ASML veel beter dan zijn branchegenoten zal presteren. Verder zou ASML geïnteresseerd zijn in de overname van de Delftse chipmachinefabrikant Mapper; naar enige nieuw commentaar hierover zal nauw worden geluisterd.

Beleggers zijn verder gespitst op eventuele opmerkingen over de financiële impact van de brand bij Prodrive, de toeleverancier van ASML. De chipmachinemaker waarschuwde al eerder voor een productievertraging. Deze zal pas in de cijfers over de eerste helft van 2019 zichtbaar worden, aldus ING-analisten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML 3
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

840,300 18 apr
-12,100 -1,42%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links