Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Amerikaanse Justitie begint mededingingszaak tegen Google

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 15:24 | Views: 1.420

Alphabet 15 jan

1.727,62 -3,30 (-0,19%)

Alphabet 15 jan

1.736,19 -3,99 (-0,23%)

ALPHABET INC.CL.A DL-,001 18 jan

1.436,60 -7,00 (-0,48%)

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Justitie heeft een mededingingszaak aangespannen tegen techreus Google. De grootste zoekmachine ter wereld wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante positie in de markt.

Google heeft ongeveer 90 procent van de online zoekmarkt in de Verenigde Staten in handen. Het gaat om een belangrijke zaak. Eerder begon de Europese Commissie al diverse zaken over machtsmisbruik van Amerikaanse techgiganten. Maar in de VS zelf blijven die bedrijven relatief vaak buiten schot. "Deze rechtszaak is zeer gebrekkig", zegt een woordvoerder van Google tegen persbureau Bloomberg. "Mensen gebruiken Google omdat ze daarvoor kiezen, niet omdat ze daartoe worden gedwongen", aldus de zegsman.

De aanklacht is onderdeel van een meervoudige aanval op Google. De Amerikaanse Justitie bereidt ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties. Google is ook daar zeer machtig omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om reclames op internet te kopen en te verkopen. Zo zijn duizenden bedrijven afhankelijk van de techreus.

Eerdere boetes

Google werd twintig jaar geleden dominant op de zoekmarkt omdat het algoritme veel beter was dan dat van de concurrenten. Ook profiteerde het bedrijf van exclusieve overeenkomsten en eigen producten. Zo zijn alle smartphones met het besturingssysteem Android standaard ingesteld met Google als zoekmachine. Volgens critici geeft dat de techgigant een oneerlijke voorsprong op de concurrentie. Google heeft altijd laten weten dat het op alle markten te maken heeft met sterke rivalen.

De Europese Commissie legde Google al eerder enorme boetes op wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een boete van 2,42 miljard euro op omdat mensen die Googles zoekmachine gebruikten om producten te zoeken in webwinkels als eerste de resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping kregen gepresenteerd.

Ook moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,34 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. In maart vorig jaar volgde een boete van bijna 1,5 miljard euro omdat het bedrijf met zijn advertentiedienst AdSense misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie. Google heeft al deze boetes aangevochten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ALPHABET INC.CL.A DL-,001 75% zegt verkopen 4 stemmen
Alphabet 67% zegt verkopen 3 stemmen
Alphabet 67% zegt verkopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare