Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wereldbank verwacht verdere daling olieprijs

WASHINGTON (AFN) - De Wereldbank verlaagde dinsdag zijn verwachting voor de gemiddelde prijs van een vat ruwe olie dit jaar naar 52. In juli ging de geldschieter nog uit van 57 dollar. De bijstelling is het gevolg van een afkoelende wereldeconomie, de grote mondiale olievoorraden en de verwachting van een flink aanbod vanuit Iran zodra de sancties tegen dat land zijn opgeheven.

De index van energieprijzen van de Wereldbank daalde in het derde kwartaal met 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Over heel 2015 zullen de energieprijzen naar verwachting gemiddeld 43 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Exclusief energie waren grondstoffen 5 procent goedkoper dan in het tweede kwartaal. Hier wordt een afname van 14 procent voorzien over het hele jaar.

Iran kan binnen enkele maanden zijn productie met 500.000 à 700.000 vaten per dag opkrikken, waarmee het niveau van 3,6 miljoen vaten per dag van voor de sancties binnen bereik komt.

Scherpe daling

De afgelopen maanden voelden olieconcerns en toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie de pijn van de scherpe daling van de olieprijs. Shell was een van de eersten in de sector die het mes in zijn investeringsbudget zette. Bovendien zag het concern af van zijn boorplannen rond Alaska, onder meer omdat de kosten voor het zoeken naar en winnen van olie bij het huidige prijspeil onrendabel zijn.

De Wereldbank rekent ook op een verdere daling van diverse metaalprijzen. In het derde kwartaal werden metalen, waaronder zink en koper, 12 procent goedkoper, vooral door een afnemende vraag vanuit China. Over heel 2015 valt het prijspeil naar verwachting 16 procent lager uit dan in 2014. Ook edelmetalen daalden in prijs, vooral omdat er minder belangstelling was van beleggers in bijvoorbeeld goud.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,360 14:49
-0,170 -0,51%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links