Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rechter blokkeert Amerikaans verbod op WeChat in appstores

Gepubliceerd op 20 september 2020 15:31 | Views: 2.608

SAN FRANCISCO (AFN/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse verbod op het aanbieden van WeChat in appstores in de Verenigde Staten is door een rechter geblokkeerd. Het verbod perkt de vrijheid van meningsuiting mogelijk te veel in, oordeelde de rechtbank van San Francisco.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde vrijdag aan dat het de appstores van Apple en Google vanaf zondag verboden zou zijn WeChat aan te bieden. Volgens het Witte Huis vormt de app, die eigendom is van het Chinese technologieconcern Tencent, een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

De US WeChat Users Alliance, een groep die zegt op te komen voor de belangen van WeChat-gebruikers, spande een rechtszaak aan. De groep betoogde dat veel Chinees sprekende Amerikanen voor hun communicatie met vrienden in de VS en China dusdanig afhankelijk zijn van WeChat, dat een verbod inbreuk maakt op hun recht op vrije meningsuiting. Doordat China veel Westerse apps en sociale media aan banden heeft gelegd, is WeChat voor veel mensen namelijk de enige optie om berichtjes te sturen naar vrienden en kennissen in het Aziatische land.

Voorlopige voorziening

Het dreigende verbod is nu tijdelijk afgewend door een voorlopige voorziening die de rechtbank in San Francisco heeft uitgevaardigd. Dat is een voorlopige beslissing die de rechter neemt, in afwachting van de verdere afwikkeling van een rechtszaak.

De Amerikaanse regering was ook van plan om Amerikaanse bedrijven te verbieden nog zaken te doen met WeChat in de Verenigde Staten. Daardoor dreigden bijvoorbeeld updates en het onderhoud voor de app na zondag niet langer door te gaan, met een steeds slechter functionerend programma als gevolg. Met de voorlopige voorziening zet de rechter ook door deze maatregelen een streep.

Eerder dit weekend schoven de VS al een verbod op het aanbieden van TikTok in appstores voor zich uit. Ook deze maatregel zou zondag gaan gelden. President Donald Trump toonde zich tevreden met een deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Die twee bedrijven stappen samen voor 20 procent in het nieuw opgerichte TikTok Global. Oracle zal daarnaast alle Amerikaanse data van TikTok beheren. Eerder eiste Trump op straffe van een verbod dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf uit de VS zouden worden verkocht.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Knight V 21 september 2020 07:59
  Angst zaaien dat kunnen Amerikanen.

  En oorlog voeren of een land binnenvallen zonder enig juridische bewijs dat kunnen ze ook goed.

  De wetten naar de afvalstation brengen kunnen ze ook zo goed.

  Wat blijft er nog over van een mooi democratisch land ?

  Een land met meer dan miljoenen werklozen en een President die ook maling heeft aan de belastingkantoor.

  De Chinezen daarentegen volgen hun eigen koers. Ze willen geen derde wereld land zijn of opdrachten vervullen van westerse landen die het niet zo nauw nemen met vervuiling, co2, massaproductie, kinderarbeid, plastic, uitbuiting.

  Om schuld af te kopen, geven wij miljarden aan ontwikkelings gelden om de corruptie in stand te houden.
  Wat is er gebracht van de jarenlang donatie aan landen die het ook niet zo nauw nemen met de internationale verdragsregels op gebied van handel, mensenrechten. ?

  Nog steeds armoede, oorlog, corruptie....

  Westerse landen zouden hun posities moeten herzien en afvragen of VOC petje nog steeds van deze tijd is en elke land laten gaan voor wat het is.

  Kunnen wij weer vrolijk handelen en onze economie laten draaien als tierelier.2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare