Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CPB ziet geen versnelling economische groei

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie groeit in de periode van 2018 tot en met 2021 naar verwachting niet sneller dan in 2016 en 2017. Dat blijkt uit de nieuwe ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het CPB voorziet voor dit en volgend jaar een economische groei van 1,7 procent. In de vier jaar daarna blijft de vooruitgang volgens de nieuwe schattingen gemiddeld op dat niveau steken.

Die groei zorgt waarschijnlijk voor slechts een beperkte afname van de werkloosheid. Die daalt volgens het CPB naar 5,5 procent van de beroepsbevolking in 2021, tegen 6,2 procent in 2016 en 2017.

Gepensioneerden

De koopkracht verbetert volgens de huidige schattingen in doorsnee niet tussen 2018 en 2021. Werkenden gaan er door kleine loonstijgingen nog iets op vooruit, maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zien hun koopkracht naar verwachting licht dalen.

Het CPB verwacht dat de staatsschuld in 2021 duidelijk lager zal dan de grens van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) die in de Europese begrotingsregels is vastgelegd. Het huidige, kleine, overheidstekort wordt de komende jaren waarschijnlijk weggewerkt en omgezet in een overschot van circa 1 procent van het bbp.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 september 2016 18:39
    Het 5 jaren vooruitzicht van het CPB ziet er voortreffelijk uit terwijl de titel iets tegenvallends (geen versnelling van de groei!) suggereert.

    Hoe dan ook, het is een nutteloos, nietszeggend bericht want de toekomstige realiteit gaat haar eigen weg en houdt vanzelfsprekend geen moment rekening met de simplistische modelletjes van een CPB.

    Kortom, laten we dit soort berichten voortaan negeren. Ze geven ons een slechts de illusie iets te weten.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links