Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Philips en EU-top in focus op Damrak'

'Philips en EU-top in focus op Damrak'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs zal maandag naar verwachting vrijwel vlak beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. De blik blijft gericht op de EU-top over het coronaherstelfonds die na een moeizaam overleg in het weekeinde later op de dag wordt voortgezet. Op het Damrak gaat de aandacht uit naar zorgtechnologiebedrijf Philips, dat met cijfers kwam.

De EU-leiders hebben na een nacht doorhalen nog geen akkoord bereikt over de meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronafonds van 750 miljard euro. Volgens premier Mark Rutte was de top vannacht dicht bij een mislukking. EU-president Charles Michel heeft de onderhandelingen geschorst en wil maandagmiddag om 16.00 uur verdergaan en een nieuw compromisvoorstel presenteren.

Philips denkt in de tweede helft van dit jaar weer te kunnen groeien. De maker van medische apparatuur zei dat bij de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar waarin de omzet en winst door het coronavirus achterbleven bij vorig jaar. Voor heel het jaar denkt Philips nu aan een "bescheiden" groei van de vergelijkbare omzet en de operationele winstmarge. De kwartaalomzet daalde met 6 procent. De nettowinst bedroeg 210 miljoen euro, tegen 246 miljoen euro een jaar eerder.

Brillengigant in het nieuws

Ook GrandVision staat in het nieuws. Brillengigant EssilorLuxottica heeft bij de rechtbank in Rotterdam een juridische procedure opgestart tegen GrandVision. Het bedrijf wil hiermee inzicht krijgen in de wijze waarop GrandVision zijn zaken heeft geregeld tijdens de coronacrisis en de mate waarin de optiekketen zich niet zou hebben gehouden aan een ondersteuningsovereenkomst. HAL Investments, de eigenaar van GrandVision, noemt de claims ongegrond.

Prosus dreigt mogelijk achter het net te vissen in de strijd rond de advertentietak van internetbedrijf eBay, waar onder andere Marktplaats onder valt. Volgens persbureau Bloomberg zou eBay na de verkoop een minderheidsbelang in de divisie willen houden. Doordat de techinvesteerder een bod op alle aandelen heeft gedaan, zouden voorstellen van andere bieders aantrekkelijker zijn geworden.

Aandacht voor de banken in Italië

In Milaan gaat de aandacht uit naar de banken. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo heeft zijn bod op branchegenoot Unione di Banche Italiane (UBI) met 652 miljoen euro verhoogd. Eerder wees UBI de ongevraagde overnamepoging nog af. Intesa Sanpaolo deed in februari een bod in aandelen dat neerkomt op 4,9 miljard euro.

De euro was 1,1461 dollar waard, tegen 1,1431 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 40,37 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 42,89 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Philips Koninklijke

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 09:09
    873,81
    +0,84% +7,30
  2. 19,105
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links