Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Marktprijs Amerikaanse olie zakt in de min

Gepubliceerd op 20 april 2020 18:30 | Views: 27.657 | Onderwerpen: energie

EUR/USD 17:10

1,13 0,00 (-0,35%)

Royal Dutch Shell A 16:55

14,06 -0,36 (-2,52%)

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De marktprijs van een vat Amerikaanse olie is maandag negatief geworden als gevolg van de coronacrisis. Dat betekent dat olieconcerns handelaren betalen om olie af te nemen, om te voorkomen dat de olieproductie in bepaalde velden moet worden stilgelegd. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse olieprijs in de min zakt.

De aanhoudende daling van de olieprijs wordt vooral veroorzaakt doordat de vraag naar olie flink is gekelderd. Bij de prijzen op de oliemarkt zijn zogeheten termijncontracten leidend. Momenteel richt de handel zich op termijncontracten voor de levering van olie in de maand mei. Maar naar olie is vrijwel geen vraag meer omdat veel economieën wereldwijd voor een groot deel platliggen. Later deze week richt de handel zich op contracten voor de maand juni. Dan zal de prijs waarschijnlijk weer stijgen.

Het omslagmoment naar een negatieve prijs was even na 20.00 uur (Nederlandse tijd) en daarna ging het prijsniveau hard verder omlaag. Door de prijsval was een vat Amerikaanse olie van 159 liter even na 20.30 uur bijvoorbeeld nog maar min 28,00 dollar waard, wat neerkomt op een daling op dagbasis van meer dan 250 procent. Ook de prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, ging maandag omlaag, maar wel beduidend minder hard. Die graadmeter zakte met ruim 9 procent tot 25,54 dollar.

Prijzenoorlog

Onlangs zorgde een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland op de oliemarkt al voor veel meer aanbod van de brandstof. Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog weinig effect gehad.

Of de jongste prijsval gevolgen gaat hebben voor de benzineprijs aan de pomp in Nederland is moeilijk in te schatten. Tanken is in Nederland de laatste tijd al een stuk goedkoper geworden. Paul van Selms, benzine-expert bij consumentencollectief United Consumers, constateerde eerder deze maand al dat de benzineprijs hier een bodem bereikt zou hebben. Toen was het al mogelijk om bij een sommige pompen Euro 95-benzine voor 1,35 euro per liter te tanken. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is de prijs bij de goedkoopste Nederlandse tankstations nog steeds rond dat niveau. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 59% zegt kopen 44 stemmen
EUR/USD 80% zegt verkopen 20 stemmen

Gerelateerd

energie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Go Go Go ! 20 april 2020 18:52
  Humpfty Trumpfty , onze “Orange Man” ... heb hem vandaag nog niet een schuldige aan zien/horen wijzen voor deze daling, maar hebben we dat misschien nog even te goed voor een Twitter-berichtje in de avond. De man raakt de controle meer en meer kwijt in/over eigen land. Aan de ene kant bijzonder amusant om te zien, aan de andere kant ook wel wat verontrustend. Je weet maar nooit waar deze soort primaat naar toe beweegt.
 2. Pavlov44 20 april 2020 19:16
  Vanmiddag schreef ik elders bij een koers van 12:

  quote:

  schreef:


  De berichten zijn dat in de US op dit moment barrels verhandeld worden voor 1 tot 2 dollar. Zie hier het effect op de WTI. Niemand wil de olie nog hebben, financiele settlement wordt niet meer geaccepteerd want de leveranciers moeten ervan af, en alles zit vol. Morgen lopen de mei futures af dus het zal mij benieuwen of we nog kortstondig richting de prijs van $0 gaan.


  Het antwoord is dus ja. Kennelijk zijn er geen afnemers meer, dus morgen op laatste dag van de handel kan iedereen in de US met een tankwagen voor mei gratis vaten olie bestellen! :) Wat een tijden!
 3. Pavlov44 20 april 2020 19:22
  quote:

  shutterspeedy schreef op 20 april 2020 19:12:


  Wie kan uitleggen hoe dit nu precies gezien moet worden?
  Is dit een aflopende optie O.i.d ?


  Precies, wie morgen nabeurs een future in handen heeft krijgt in mei een vat geleverd. Normaal wordt e.e.a. dan financieel afgehandeld maar omdat er nu niemand olie moet hebben gaat dat niet. Dus dan is het aan jou om uit te vogelen hoe je het goedje in ontvangst gaat nemen. Heb eigenlijk geen idee wat er gebeurt als je afstand zou willen doen recht om vaten olie te ontvangen waar je al voor betaald hebt. Misschien komt er dan een grote tankwagen voorrijden die het in je tuin stort ofzo. In ieder geval probeert iedereen dat nu te voorkomen dus de prijs gaat naar 0.

  De USA staat op het punt om in zijn eigen schalieolie te verzuipen momenteel. (rest vd wereld heeft dit acute leveringsprobleem niet zo daarom blijft brent aardig liggen)
 4. Jopieklaploper 20 april 2020 19:25
  quote:

  shutterspeedy schreef op 20 april 2020 19:12:


  Wie kan uitleggen hoe dit nu precies gezien moet worden?
  Is dit een aflopende optie O.i.d ?


  Olie is in contango waarbij futures die aflopen een hogere aanbodgrafiek creeeren en hoger zijn dan spot prijzen.

  Dit kan in potentie ervoor zorgen dat de amerikaanse olie minprijzen gaat laten zien.
 5. Pavlov44 20 april 2020 19:42
  Wat trouwens ook geinig is, de Saudis hebben tijdje geleden met de productieverhoging nog vaten voor $25 verkocht aan de USA. Die tankers varen nu op de oceaan en komen daar komende week aan. Degene die dat spul gekocht hebben zullen er niet lekker van slapen.

  Ondertussen schijnt er vanavond ook een Facetime tussen Salman en Putin plaats te vinden. Op de agenda staan het opsteken van wat sigaren en optrekken van wat flessen van de beste vodka en whiskey. De Dubai en Ural wordt op dit moment nog tegen heel redelijke met Brent vergelijkbare prijzen aan Europa en China verkocht. Schalieboeren moeten geld bijleggen om hun bruine goud te slijten. In de US probeert de Vereniging van Schalieboeren al dagen Trump te Facetimen maar die neemt niet op..
101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare