Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vopak profiteert van hogere bezettingsgraad

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het eerste kwartaal een hoger resultaat behaald, geholpen door een vollere bezetting van zijn opslagtanks. Op nettobasis ging de winst zeer sterk omhoog dankzij een bijzondere bate. Dat liet het bedrijf woensdag weten.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) voor afschrijvingen en exclusief bijzondere posten steeg met 4 procent tot 214,7 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Er werd een nettowinst inclusief bijzondere posten behaald van 378 miljoen euro, tegen 121,3 miljoen euro een jaar geleden. Dat was te danken aan een buitengewone bate van ruim 280 miljoen euro uit de verkoop van de Britse bezittingen van het bedrijf in het afgelopen kwartaal.

De omzet bleef vrijwel gelijk op 347,9 miljoen euro, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad verbeterde tot 94 procent, van 91 procent een jaar eerder. Vopak herhaalde zijn prognose voor heel 2016 waarbij wordt gerekend op een bezettingsgraad van meer dan 90 procent en een solide resultaat.

Lage olieprijzen

De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak bedroeg 33,7 miljoen kubieke meter, een daling met 0,6 miljoen kubieke meter in vergelijking met eind vorig jaar.

Vopak profiteert momenteel van de lage olieprijzen omdat daardoor veel olie wordt opgeslagen in afwachting van een stijging van de prijzen. In een toelichting liet financieel directeur Jack de Kreij van Vopak weten dat het bedrijf geen voorspellingen kan doen over de ontwikkeling van de olieprijs.

Onlangs vierde Vopak met een klap op de gong van de Amsterdamse beurs zijn vierhonderdste verjaardag. Topman Eelco Hoekstra liet toen weten dat hij verwacht dat olie de energiemarkt nog decennia zal domineren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust
Vopak

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. HAL Trust 11:09
    124,800
    -0,16% -0,200
  2. 38,320
    +0,10% +0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links