Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Magere decembermaand voor Britse winkeliers

LONDEN (AFN) - Winkeliers in het Verenigd Koninkrijk lijken uitgerekend in de belangrijke decembermaand echt last te hebben gekregen van de waardedaling van het Britse pond. De winkelverkopen namen met 1,9 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de sterkste daling in bijna vijf jaar.

Tot dusver leek de kooplust van de Britten niet te lijden onder de onzekerheid rond het aanstaande vertrek van het land uit de Europese Unie. Maar het zwakkere pond maakt veel producten duurder en dat heeft de verkopen mogelijk afgeremd. Ook speelt wellicht mee dat veel koopjesjagers al eind november kerstcadeaus kochten, om te kunnen profiteren van de kortingen die rond Black Friday werden gegeven.

Met name de verkoop van huishoudelijke artikelen en van schoenen en kleding stond onder druk. De winkelverkopen lagen wel 4,3 procent hoger dan in december 2015. Daarmee lag de groei op jaarbasis echter fors lager dan in voorgaande maanden.

Zwakker dan voorspeld

De verkoopcijfers zijn ook een stuk zwakker dan kenners vooraf hadden voorspeld, erkende ook econoom James Knightley van ING. Hij wees er in een commentaar wel op dat de consumentenbestedingen in Groot-Brittannië in 2016 nog altijd een sterke groei lieten zien.

Voor dit jaar ziet het plaatje er wel wat somberder uit. De prijsstijgingen zullen volgens Knightley aanhouden, terwijl de groei van de werkgelegenheid is stilgevallen. Dat trekt een wissel op het vertrouwen en daarmee ook de bestedingen van consumenten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links