Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CPB: economische groei over hoogtepunt

CPB: economische groei over hoogtepunt

DEN HAAG (AFN) - De economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.

De onzekerheden die de economie kunnen beïnvloeden zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit zijn onveranderd groot, aldus het planbureau. Ook de protesten van de 'gele hesjes' in Frankrijk en de Italiaanse begroting noemt het CPB als risico's.

Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op 2,6 procent van bruto binnenlands product (bbp). Voor komend jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent.

Positiever

Daarmee is het CPB iets positiever dan De Nederlandsche Bank (DNB), die recent groeipercentages van 2,5 procent dit jaar en 1,7 procent voor de jaren 2019 en 2020 voorspelde. Het Internationaal Monetair Fonds voorziet voor komend jaar een groei van 2,25 procent.

Het CPB voorziet verder dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 3,6 procent, van 3,9 procent dit jaar. De groei van de werkgelegenheid is daarmee flink lager dan die van dit jaar. De inflatie wordt wel flink hoger met 2,4 procent volgend jaar tegen 1,6 procent dit jaar. Dat komt onder meer door de stijging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. De lonen gaan echter ook omhoog en de koopkracht verbetert volgend jaar met 1,6 procent.

De overheidsfinanciën zien er ook goed uit. De overheidsschuld daalt volgend jaar naar 48,9 procent van het bbp. Verder heeft de overheid voor het derde rij op jaar een begrotingsoverschot van minimaal 1 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. jarijn60 19 december 2018 10:32
    Ik weet zeker dat wanneer ik 5 jaren geleden deze groeicijfers, het begrotingsoverschot en zo’n lage overheidsschuld had voorspeld weinig mensen mij zouden hebben geloofd. Het vorige kabinet heeft de financiële problemen onder controle gekregen. Er is slechts een nadeel dat het niet eerlijk onder de Nederlandse bevolking verdeeld is. De lonen zijn minimaal verhoogd, de uitkeringen ook niet en de pensioenen zijn soms zelfs fors gedaald. De bedrijfswinsten zijn echter teveel gestegen.
    Bij de bedrijven moet de overheid het “halen” want, zeker de armste laag van, de Nederlanders kunnen het niet betalen.
  2. [verwijderd] 19 december 2018 14:11
    Kabinet stelt koopkrachtplaatje naar boven bij
    Flinke plus voor middeninkomens

    www.telegraaf.nl/financieel/2938498/f...

    De meeste werkenden in ons land zien hun nettoloon op het eerste loonstrookje van 2019 stijgen met 1 tot 2,5%. Vooral de middeninkomens gaan er flink op vooruit.
    (Leugenaars!) Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

    Tsja, het eten en de kapper worden 3% duurder vanwege de BTW.
    En energie, zorg, eigenlijk alles wordt nog meer duurder.

    Die 1 tot 2,5% extra in het loonzakje wordt minstens dubbel teruggepakt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links