Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bonden willen geld zien van Jumbo

WOERDEN (AFN) - Vakbonden CNV en FNV eisen 500.000 euro schadevergoeding van Jumbo voor het breken van het stakingsrecht. Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan volgt een gang naar de rechter, zo waarschuwden de bonden.

Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden eerder dit jaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd.

Het breken van de staking is volgens de bonden ook door de Inspectie SZW geconstateerd. Behalve Jumbo heeft ook OTTO WorkForce een claim aan de broek gekregen. De uitzendorganisatie zou uitzendkrachten hebben laten werken op plekken waar werd gestaakt, terwijl OTTO wist van de acties.

Compenseren

De rekening van 500.000 euro is enerzijds om de kosten die zijn gemaakt om de staking te organiseren te compenseren. Daarnaast is er volgens de bonden sprake van imagoschade.

Jumbo verwijt de bonden publiciteit te zoeken met een claim die op geen enkele wijze financieel is onderbouwd. Het bedrijf spreekt met klem tegen dat tijdens de stakingen in de week voor Pasen moedwillig de stakingswetgeving is geschonden.

Onrechtmatigheden

Wel erkent het supermarktbedrijf dat in een aantal gevallen bij de inzet van uitzendkrachten onrechtmatigheden zijn geconstateerd. Volgens Jumbo is het echter niet realistisch om aan te nemen dat je met acht uitzendkrachten, waarover in het rapport van Inspectie SZW wordt gerept, een staking kunt breken en een groot distributiecentrum met in totaal circa zevenhonderd medewerkers in bedrijf kunt houden.

Evengoed zal Jumbo onderzoek doen binnen de eigen organisatie. Ook gaat de grootgrutter in overleg met uitzenders over de kwestie.

Lees over dit aandeel ook

  1. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5
  2. 14 feb Ahold Delhaize op overnamejacht in de VS

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Ahold Delhaize Koninklijke

27,880 23 apr
0,000 0,00%
Premium

Ahold Delhaize op overnamejacht in de VS

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links