Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Positiever Fugro wil aandelen uit gaan geven

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 19:34 | Views: 10.787

Fugro 04 mrt

9,11 +0,32 (+3,64%)

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro wil voor 250 miljoen euro aan aandelen uitgeven om daarmee de financiële positie te versterken. Daarmee moet Fugro voldoende geld hebben om een obligatielening af te lossen. Verder wil het bedrijf andere bestaande leningen herfinancieren. De onderneming kwam tegelijk met cijfers over het derde kwartaal en is positiever geworden over de resultaten voor heel dit jaar.

De aandelenuitgifte gebeurt in twee delen. Een claimemissie met een waarde van 196,7 miljoen euro en een private plaatsing ter waarde van 53,3 miljoen euro. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor een aflossing van converteerbare obligaties die in 2021 aflopen. Enkele grote aandeelhouders hebben zich al achter de plannen geschaard en NN Investment Partners heeft aangekondigd zijn belang te willen vergroten. ASR en Sterling Strategic Value stappen juist in als nieuwe aandeelhouders.

Daarnaast heeft Fugro een bestaande doorlopende kredietfaciliteit van 575 miljoen euro geherfinancierd. Daarvoor komen een doorlopende kredietfaciliteit van 225 miljoen euro en een lening ter waarde van 200 miljoen euro in de plaats. Beide hebben een looptijd tot eind 2023. Door ook eigen vermogen in te brengen kan Fugro de schuldenlast verkleinen en ondanks een hogere rente de kosten voor de leningen beperkt houden.

Vertrouwen

De steun van aandeelhouders geeft aan dat ze vertrouwen hebben in de strategische plannen van Fugro, gaf topman Mark Heine aan. Die plannen voorzien in verdere diversificatie waarmee het bedrijf minder afhankelijk wil worden van de olie- en gasindustrie. In het derde kwartaal haalde het bedrijf dan ook al bijna een derde van zijn omzet uit onderzoek voor windparken op zee. Bovendien verwacht Heine dat de vraag naar het in kaart brengen van kustlijnen en bodemonderzoek voor infrastructuurprojecten de komende jaren verder gaat toenemen.

In het derde kwartaal daalde de omzet weliswaar met 15,8 procent tot 360,7 miljoen euro, maar dat was door de coronacrisis en de moeilijke situatie op de oliemarkt te verwachten. De sterke groei op de markt voor windparken op zee, daar werd 42 procent meer omzet behaald dan in die sector een jaar eerder, zorgde daarbij voor wat tegenwicht. kostenbesparingen in het voorjaar hielpen Fugro bovendien aan een hogere winstmarge (ebit) dan een jaar eerder. Die bedroeg 11,2 procent tegen 9,5 procent in het derde kwartaal van 2019.

Bedrijfsresultaat

Dat bedrijfsresultaat (ebit) zelf kwam uit op 34,6 miljoen euro, ruim 5 miljoen minder dan in de derde periode van 2019. Fugro heeft bovendien nog voor 841,8 miljoen euro aan werk op de plank liggen voor de komende twaalf maanden.

Over heel dit jaar rekent Fugro nu op een aangepaste ebitda-winst van rond de 150 miljoen euro en een aangepaste ebit-winst van rond de 40 miljoen euro. Ook voorziet het bedrijf een positieve kasstroom.

De aandeelhouders van Fugro mogen zich nog uitspreken over de aandelenuitgifte. Dat kan op een bijzondere aandeelhoudersvergadering eind november.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro 73% zegt kopen 64 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare