Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML gaat naar België met medische ontdekking

ASML gaat naar België met medische ontdekking

FLEURIS (AFN) - ASML gaat naar België met zijn methode om efficiënt medische isotopen te produceren zonder dat dit veel kernafval oplevert. De Veldhovense chipmachinemaker heeft daar een samenwerking gesloten met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE). Op diens terrein in Fleuris wordt een fabriek gebouwd waar naar verwachting in 2023 kan worden begonnen met een proefproductie.

Het gaat om een ontdekking die ASML een paar jaar terug ,,per ongeluk'' deed. Onderzoekers van het bedrijf kwamen er in hun zoektocht naar een toekomstige lichtbron voor machines achter dat een bepaalde elektronenbundel mogelijk ook kan worden gebruikt om het isotoop molybdeen-99 te maken. Die radioactieve stof wordt in ziekenhuizen gebruikt bij de diagnose van ernstige ziektes, zoals kanker, via scans.

In de medische wereld werd enthousiast gereageerd en de vinding kreeg van de Nederlandse overheid zelfs de status van Nationaal Icoon. Maar in Nederland was er niemand die met een grote zak met geld klaarstond, en de Belgische overheid bleek bereid tot een subsidie van maximaal 52 miljoen euro om de laatste technische studies rond de uitvinding te doen. Die testen vinden komende jaren plaats. Mogelijk kan er in 2024 dan echt geleverd gaan worden.

Geen investering

,,We hebben in Nederland alle mogelijke trajecten bewandeld, maar konden geen investering krijgen'', vertelde ASML vrijdag ook aan het Financiële Dagblad. Volgens de krant investeert IRE zelf nog meer dan 100 miljoen euro in de bouw van twee productielijnen op basis van de door ASML'ers ontwikkelde technologie.

Molybdeen-99 wordt momenteel eigenlijk alleen in nucleaire reactors geproduceerd, die verouderd zijn en veel aandacht en onderhoud nodig hebben. Daardoor zijn medische isotopen niet altijd meteen beschikbaar voor artsen en patiënten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 07:22 Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML 2
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2018 14:14
    Blijkbaar hebben ze dat geld nodig voor hun eigen kernactiviteiten. Maar het is weer oerstom dat Nederland niet schuift. Asml, wat unieke machines bouwt kun je wel op een boodschap uitsturen, maar het kabinet heeft blijkbaar belangrijker zaken. Hopelijk houden zij hun uitvinding geheim voor de Chinezen
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

847,900 14:48
-4,500 -0,53%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links