Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topman Danske Bank weg na megafraude

KOPENHAGEN (AFN/BLOOMBERG) - Topman Thomas Borgen vertrekt bij Danske Bank. Hij neemt verantwoordelijkheid voor de enorme witwaszaak bij de instelling onder zijn bewind. Daarbij zijn tussen 2007 en 2015 miljarden euro's weggesluisd.

Vorige maand kwam naar buiten dat autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar fraude bij de Deense financiële instelling. De grootste bank van Denemarken zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel.

Het zou onder meer gaan om crimineel geld uit onder meer Rusland landen dat met medeweten van de Denen in Estland werd gestald. De exacte omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar de Estste divisie verwerkte in de bewuste periode een geldstroom van in totaal 200 miljard euro.

Gefaald

Borgen zegt dat extern onderzoek heeft aangetoond dat hem niets te verwijten valt, maar dat hij evengoed verantwoordelijkheid neemt. ,,Het is duidelijk dat Danske Bank gefaald heeft. Dat betreur ik ten zeerste."

Borgen, die in 2013 in zijn functie begon, blijft aan totdat een vervanger is gevonden. Hoelang dat gaat duren is onduidelijk.

De beschuldigingen aan het adres van de bank sloegen in als een bom in Denemarken, een land dat bekendstaat om zijn transparantie en lage niveaus van corruptie. Onlangs trof ING in Nederland al een schikking wegens witwassen en eerder was Deutsche Bank ook al betrokken bij een witwaszaak. De gevallen zijn aanleiding voor de Europese Commissie om strenge maatregelen te overwegen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.
Danske Bank

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links