Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Autodealergroep Stern gaat gebukt onder de crisis

AMSTERDAM (AFN) - De grote Nederlandse autodealergroep Stern heeft financieel een stevige klap gekregen door de coronacrisis. De omzet zakte in de eerste helft van het jaar behoorlijk en er ging een miljoenenverlies in de boeken, waar vorig jaar nog sprake was van winst.

Tijdens de lockdown in Nederland heeft Stern veel minder auto's aan de man kunnen brengen. In het tweede kwartaal was de zakelijke markt zo goed als weggevallen, waardoor de afzet van nieuwe auto's in totaal halveerde. Ook gebruikte auto’s werden in april en mei veel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni was wel weer sprake van duidelijk herstel in de afzet van tweedehandsjes.

Alles bij elkaar schreef Stern over het eerste halfjaar een omzet van 382 miljoen euro. Dat komt neer op een daling op jaarbasis met 12,5 procent.

Onder de streep kwam Stern circa 19 miljoen euro tekort. Het resultaat werd omlaag getrokken door een zogeheten afboeking op goodwill van 20 miljoen euro. Die boekhoudkundige ingreep betreft een aanpassing van de waarde waarvoor bepaalde onderdelen op de balans staan. Stern heeft daarin gesneden omdat de verwachtingen voor de winstgevendheid van de onderdelen door de crisis minder gunstig zijn geworden.

"De huidige omstandigheden zijn ongekend", zegt directievoorzitter Henk van der Kwast, al moet hij wel toegeven dat de NOW-steun van de overheid erger heeft voorkomen bij Stern. Toch is de topman niet pessimistisch. "Onze inschatting is dat de negatieve invloed van Covid-19 op de toekomstige bedrijfsresultaten van Dealergroep Stern uiteindelijk beperkt is." Van der Kwast vertrouwt uiteindelijk op een fors resultaatherstel bij de dealergroep.

Tot een concrete prognose komt het beursgenoteerde bedrijf evenwel niet. Door de onzekerheid rond de verdere ontwikkeling van de coronapandemie is het volgens Stern niet mogelijk om een betrouwbare schatting te maken van de resultaten in de tweede helft van het jaar. Ook houdt het bedrijf er rekening mee dat de negatieve invloed van Covid-19 op de bedrijfsresultaten nog wel enige tijd kan voortduren.

Lees over dit aandeel ook

  1. mrt '23 Verdere stijging Europese autoverkopen 1
  2. dec '22 Weer hogere stijging Europese autoverkoop - ACEA

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PB HOLDING

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 augustus 2020 19:37
    Dus een eenmalige en ook laatste afboeking op de goodwill van de dealergroep van Stern (goodwill op de dealergroep is nu namelijk 0) zorgt er voor dat het totaal resultaat ondanks corona over het eerste half jaar in de min komt anders was er nog een plus van een miljoen geweest.

    En dan is er ook nog een boekwinst op de verkoop van Heron Autos voorlopig nog gereserveerd omdat er ook nog openstaande garanties zijn.

    Dus onder de streep slechts beperkte schade want zonder corona was het resultaat natuurlijk veel positiever geweest en vd Kwast rekent op een sterk herstel zodra zaken normaliseren.

    Ik lees geen woord over het feit dat de fusie gesprekken tussen Stern en Hedin, met de benadering vanuit Hedin, weer hervat gaan worden.

    Dat de intrinsieke waarde nu nog steeds 23 euro is zonder goodwill (haal ik die 2 en een beetje miljoen van Mobility vs aantal uitstaande aandelen ook meteen weg).

    En dat de koers zeer sterk gedaald is ondanks de veel betere financiële positie waar ze nu in zitten sinds de verkoop van lease en nu na het afboeken van de goodwill een nog schonere balans hebben.

    Niet raar dat Hedin wel interesse heeft in de toko alleen die benadering was al met 14 euro in de koers en die was toen al laag, de koers heeft daarna ook bijna de 18 aangetikt en toen kwam corona waarvan de impact dus beperkt is.

    Koers moet zeker weer terug kunnen naar de 20/25 regio maar het is afwachten wat de verhouding gaat worden in het fusie verhaal met Hedin en wat daar uiteindelijk dan uit komt aan koers en wat die dan waard is op de markt want dan komt dus Hedin ook naar de markt samen in de notering van Stern.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links