Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opslagtanks Vopak bijna tot rand gevuld

Opslagtanks Vopak bijna tot rand gevuld

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in de eerste helft van dit jaar de bezettingsgraad van zijn opslagtanks zien stijgen tot 94 procent, van 91 procent een jaar eerder. Vopak profiteert van de lage olieprijs en het ruime aanbod op de oliemarkt omdat daardoor de vraag naar opslagcapaciteit groot is.

Het bedrijf sprak vrijdag van gunstige marktomstandigheden, die een gezonde basis vormen voor de prestaties in heel 2016. Vopak had eerder de verwachting uitgesproken dat de bezettingsgraad dit jaar boven de 90 procent zou uitkomen.

De omzet kwam in de afgelopen periode uit op 679,9 miljoen euro, een daling van 3 procent. Dat kwam echter door desinvesteringen en negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat (ebitda) voor afschrijvingen en exclusief bijzondere posten ging met 3 procent omhoog tot 420,9 miljoen euro.

Wereldwijde opslagcapaciteit

De wereldwijde opslagcapaciteit staat nu op 33,6 miljoen kubieke meter. In vergelijking met eind 2015 is de capaciteit echter met 700.000 kubieke meter gedaald omdat de Britse activiteiten en het belang in Japanse terminals werden afgestoten. In juli kondigde Vopak aan een grote eigen terminal te gaan bouwen in Panama. In de periode tot 2019 wil Vopak 4,5 miljoen kubieke meter aan extra capaciteit toevoegen.

Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak zei in een toelichting tegen AFN dat het bedrijf ,,solide'' resultaten heeft geboekt die in lijn liggen met de eigen verwachtingen. De bezettingsgraad van Vopak zal dit jaar ,,absoluut'' boven de 90 procent uitkomen, zo verklaarde hij. Vopak is gestopt met het geven van een prognose voor het bedrijfsresultaat. Volgens De Kreij is een dergelijke outlook ,,niet meer functioneel voor de bedrijfsvoering'' en wordt er daarom van afgestapt.

Verder onthoudt Vopak zich van het geven van een prognose voor de olieprijs. De Kreij verklaarde dat de oliemarkt ,,zeer dynamisch'' is met vele variabelen. Het is daarom moeilijk te voorspellen hoe de prijs zich gaat ontwikkelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust
Vopak

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. HAL Trust 14:04
    124,800
    -0,16% -0,200
  2. 38,320
    +0,10% +0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links