Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Infra blijft molensteen voor Heijmans

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten was de afgelopen maanden opnieuw een molensteen voor Heijmans. Het bouwbedrijf gaf woensdag aan dat lagere resultaten bij Infra een forse verbetering bij Vastgoed en Woningbouw tenietgedaan hebben. Voor de rest van dit jaar rekent Heijmans wel op een verbetering van het operationele resultaat.

De eerste helft van dit jaar werd afgesloten met een nettoverlies van 15 miljoen euro, tegen een min van 8 miljoen euro een jaar eerder. Het onderliggende operationele resultaat verslechterde van 7 miljoen euro negatief tot een verlies van 11 miljoen euro. De omzet steeg wel, van 823 miljoen naar 922 miljoen euro.

,,Met name het resultaat van de Nederlandse Infra-activiteiten blijft meer achter dan we eerder aannamen'', aldus bestuursvoorzitter Bert van der Els. ,,Aangekondigde maatregelen zijn geïmplementeerd maar effecten hiervan zijn nu financieel nog niet zichtbaar.'' Een al langer spelend probleem is dat de betere marges op nieuwe klussen nog niet opwegen tegen de ,,magere condities'' van langlopende klussen die nog niet zijn afgerond. Ook concurrenten als BAM en Ballast Nedam kampen hiermee.

Pijnpunten

Van der Els gaf in een toelichting geen concreet cijfer voor het aantal hoofdpijnprojecten, maar stelde wel met opdrachtgevers te willen werken aan een nieuwe marktvisie. De voornaamste pijnpunten in de Infratak zijn het verkrijgen van vergunningen, geconfronteerd worden met kabels en leidingen die nergens op kaarten staan en krappe budgetten. ,,Op de probleemprojecten is te weinig of geen rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden zoals asbest, bommen en grondverschuivingen, waardoor die tegenvallers in financiële zin niet op te vangen waren.''

Bij Infra in Nederland leed Heijmans een onderliggend operationeel verlies van 15 miljoen euro, het drievoudige van de min een jaar eerder. Het orderboek in dit segment steeg echter wel, van 830 miljoen euro naar 879 miljoen euro.

Aanscherping

In de markten Vastgoed en Woningbouw zette de verbetering die in de tweede helft van 2014 werd ingezet door. Heijmans verkocht 746 huizen, tegen 482 in de eerste helft van vorig jaar en bij beide takken werd een operationeel verlies omgebogen naar winst. Heijmans verwacht dat het herstel de komende ,,zes, twaalf, achttien maanden'' aanhoudt.

Van der Els heeft er vertrouwen in dat het operationele resultaat van het hele bedrijf in de tweede helft van dit jaar verbetert. Over het hele jaar moet het operationele resultaat uiteindelijk beter zijn dan het verlies van 12 miljoen euro vorig jaar. De benodigde stappen om dat gat te dichten zijn onder meer een verdere aanscherping van het tenderproces, waarbij in tegenstelling tot vroeger, wel ruimte wordt gereserveerd om eventuele tegenvallers op te vangen en het afronden van reorganisaties.

Arbeidsplaatsen

Bij het onderdeel Utiliteit worden, zoals eerder aangekondigd, circa 230 arbeidsplaatsen geschrapt. Het UWV wees een collectieve ontslagaanvraag af, maar Heijmans liet woensdag weten de afvloeiing voor twee derde achter de rug te hebben. De betreffende medewerkers zijn ofwel ondergebracht bij een ander bedrijf, vervroegd met pensioen gegaan of voor zichzelf begonnen. Het restant van de reorganisatie wordt naar verwachting op een soortgelijke manier afgewikkeld.

Van der Els zei ook dat het afwachten is wat de effecten zijn van het faillissement van Imtech en de overname van Ballast Nedam. Imtech gold als een grote concurrent op installatiegebied, dat bij Heijmans valt onder Utiliteit. Ballast Nedam is net als Heijmans en een aantal andere bouwers een grote speler op de inframarkt. ,,We hadden of hebben geen enkel samenwerkingsverband met Imtech'', benadrukte de topman.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Heijmans aan de slag met bewegwijzering
  2. 18 mrt Bouwbedrijf Heijmans blijft optimistisch in verraderlijke sector

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HEIJMANS KON

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 19 augustus 2015 13:34
    Wat niemand zich realiseert is dat dit een gevolg is van het afschaffen van het "vooroverleg" van de bouwers, oftewel de zogenaamde bouwfraude. Hierin konden verschillende bouwers het werk onderling verdelen, zodat het werk efficiënt ingepland kon worden en er een zakcentje aan overgehouden kon worden. Eigenlijk een win-win situatie. Maar velen voelden zich bekocht door deze praktijken en werd het verboden. Nu vechten de bouwers om de projecten en schrijven in onder de kostprijs. Straks zijn er maar enkele grote bouwers over die alsnog de prijs bepalen en we alsnog duurder uit zijn.
  2. @iPlof 19 augustus 2015 18:21
    quote:

    mok schreef op 19 augustus 2015 13:34:

    Wat niemand zich realiseert is dat dit een gevolg is van het afschaffen van het "vooroverleg" van de bouwers, oftewel de zogenaamde bouwfraude. Hierin konden verschillende bouwers het werk onderling verdelen, zodat het werk efficiënt ingepland kon worden en er een zakcentje aan overgehouden kon worden. Eigenlijk een win-win situatie.
    Is dit een grap?

    Zoals al die prachtige vinex rommel die je dan kan kopen voor dubbel modaal 5 jaarsalarissen en 30 jaar krom liggen.

    De bouw heeft jaren geprofiteerd maar in een echte economie kunnen ze niet meekomen. Hopeloos achter geraakt tov andere sectoren die wel weten hoe ze met concurrentie om moeten gaan.

    Laat ze maar allemaal bankroet gaan dan komen er vanzelf wel nieuwe bedrijfjes boven.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HEIJMANS KON

16,960 17:35
-0,600 -3,42%
Premium

Bouwbedrijf Heijmans blijft optimistisch in verraderlijke sector

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links