Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoop op renteverlaging stuwt beurzen

Hoop op renteverlaging stuwt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in het groen. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen. Op het Damrak stal beddenverkoper Beter Bed de show na een kwartaalupdate.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 574,29 punten. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 810,02 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,4 procent.

Beter Bed maakte een koerssprong van bijna 26 procent. De beddenverkoper stapt voor het einde van dit jaar deels of volledig uit zijn Duitse winkelketen Matratzen Concord, die kampt met de naweeën van een gifschandaal. Verschillende partijen hebben volgens het bedrijf al interesse getoond in die keten. Daarnaast krijgt Beter Bed een lening van 7 miljoen euro van drie grote aandeelhouders.

Fietsenfabrikant

Koploper in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 6 procent. Verzekeraar ASR was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.

Accell dikte 2,4 procent aan bij de kleinere bedrijven. De fietsenfabrikant zag de omzet op zijn belangrijkste markten in het eerste halfjaar flink groeien. Amsterdam Commodities steeg 5,8 procent. De thee-, specerijen- en notenhandelaar wist de marges in de eerste jaarhelft wat op te krikken en sprak van een "lichte verbetering" van de marktomstandigheden.

Chemieconcern

Software AG verloor 7,6 procent in Frankfurt na tegenvallende vooruitzichten van het Duitse softwarebedrijf. Bayer won 1,4 procent. De schadevergoeding van 2 miljard dollar die het chemieconcern aan een koppel in de Verenigde Staten moet betalen wegens het onkruidmiddel Roundup, is volgens een rechter te hoog.

Publicis zakte 8 procent in Parijs. Het reclamebureau verlaagde zijn omzetverwachting. AB InBev klom 4,7 procent in Brussel. De bierbrouwer verkoopt de Australische Carlton & United Breweries aan de Japanse drankenfabrikant Asahi voor ongeveer 10 miljard euro.

De euro was 1,1242 dollar waard, tegen 1,1227 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 56,08 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 63,02 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Raymn 19 juli 2019 14:50
    Thanks to Dragie is de rente sinds de crisis niet verhoogd. Niet zo vreemd, de staatsschuld in Italie is 2400 miljard, 1% rente is dus 24 miljard erbij, kunnen ze niet betalen.

    De rente is al negatief maar de spaarrente nog niet. Als de spaarrente negatief wordt, volgt een bankrun en komen de banken in de knel.

    Kortom ECB zit in een spagaat en heeft geen instrumenten meer om de economie te stimuleren; fijn idee voor als we echt in een recessie belanden.
  2. forum rang 8 het zwaard 20 juli 2019 02:08
    ECB heeft nog wel een wapen voor als het slechter wordt. Het kan nog altijd bedrijfsobligaties opkopen.Zolang de rente laag blijft kunnen bedrijven nog steeds goedkoop geld lenen. Het stelt deze bedrijven dan ook in staat om hun(dikwijls) hoge dividenden te kunnen blijven betalen. Spaarders verliezen geld vermits de rente lager is dan de inflatie. Aandeelhouders worden er beter van zolang hun bedrijf een dividend (kan) betalen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links