Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML en TomTom smaakmakers op Damrak

ASML en TomTom smaakmakers op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs stond woensdagochtend in het groen. Vooral ASML en TomTom waren in trek na publicatie van de kwartaalberichten. AkzoNobel koerste licht hoger na het vertrek van topman Ton Büchner. De andere Europese beursgraadmeters lieten eveneens wat herstel zien na de verliezen een dag eerder.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 521,80 punten. De MidKap klom 1 procent tot 819,95 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent.

ASML voerde de hoofdfondsen aan met een plus van meer dan 4 procent. De chipmachinemaker ligt op koers om de omzet dit jaar met circa een kwart te laten stijgen. Dat is met name te danken aan een sterke vraag vanuit de geheugenchipindustrie en aan stijgende verkopen van machines op basis van EUV-technologie.

Opsplitsingsplannen

Akzo won 0,1 procent. Topman Büchner legt per direct zijn functie neer bij de verf- en chemiereus vanwege gezondheidsredenen. Hij wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die verantwoordelijk was voor de divisie Specialty Chemicals. Büchner zal niet terugkeren bij het concern. Volgens Vanlancker zullen de opsplitsingsplannen ongewijzigd worden voortgezet.

Biotechnoloog Galapagos was veruit de grootste daler in de AEX met een min van 4,6 procent, na positieve onderzoeksresultaten van zijn Amerikaanse concurrent Vertex Pharmaceuticals.

Fors kwartaalverlies

In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van 4,8 procent. Het navigatiebedrijf leed een fors kwartaalverlies door afschrijvingen op de worstelende consumententak. Het bedrijf gaat de strategische opties voor de sportactiviteiten, zoals horloges en actiecamera's, onderzoeken en wil zich volledig richten op de automotive sector.

Volvo zakte ruim 3 procent in Stockholm nadat de Zweedse truckfabrikant de boeken opende. Tele2 klom bijna 5 procent. Het Zweedse telecomconcern verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2017, mede door de ,,aantrekkende economie" in Nederland. Ook de cijfers van het Zweedse witgoedfabrikant Electrolux (plus 6 procent) vielen in de smaak.

De euro was 1,1529 dollar waard, tegen 1,1574 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 46,41 dollar. De prijs van Brentolie werd een fractie duurder tot 48,87 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
ASML
TomTom

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. ASML Holding 19 apr
    821,000
    -2,30% -19,300
  3. TomTom 19 apr
    5,700
    -4,68% -0,280

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links