Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moeder Douwe Egberts bevestigt komst naar Amsterdamse beurs

Moeder Douwe Egberts bevestigt komst naar Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (AFN) - JDE Peet's, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, verwacht binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam te gaan. Voor de beursgang geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit, waarmee naar verwachting 700 miljoen euro aan nieuw kapitaal wordt opgehaald.

JDE Peet's is ontstaan nadat moederbedrijf JAB Holdings de Nederlandse koffiebrander Jacobs Douwe Egberts Group (JDE) samenvoegde met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet's. Naar omzet gemeten ontstond daarmee 's werelds grootste bedrijf dat zich puur op de verkoop van koffie en thee richt, stelt JDE Peet's in zijn aankondiging van de beursgang. De vorig jaar verkochte hoeveelheden waren goed voor zo'n 130 miljard koppen koffie en thee.

Naast de uitgifte van nieuwe aandelen, maken ook bestaande aandeelhouders hun belang in het koffie- en theebedrijf te gelde. Zakenkrant Financial Times meldde eerder dat JAB met de hele beursgang 2 miljard euro wil ophalen. Topman Casey Keller van de koffie- en theegigant wilde in zijn toelichting geen commentaar geven over de uiteindelijke grootte van de transactie. Hij bevestigde wel dat de opbrengst wordt gebruikt om schulden van JDE Peet's af te betalen. JAB houdt tegelijkertijd vast aan zijn meerderheidsbelang in JDE Peet's.

Opvallende stap

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de aandelenbeurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB. Volgens de topman is het concern nu een heel ander bedrijf geworden, actief over de hele wereld in plaats van een zware concentratie in Europa. Wel blijft JDE Peet's trouw aan de beurs van Amsterdam omdat het hoofdkantoor ook in de hoofdstad gevestigd is, aldus de directeur.

Een stap naar het Damrak te midden van de coronacrisis is opvallend, vanwege de onzekerheid die op mondiale beurzen heerst. Volgens Keller doen koffie en thee het juist goed tijdens crises. Daarnaast krijgt JDE Peet's meer dan driekwart van zijn opbrengsten uit consumptie thuis. "Koffie is een ritueel waarvan overal genoten kan worden." Koffieketens zoals Coffeecompany met 35 vestigingen in Nederland zijn goed voor het resterende deel van de omzet. JDE Peet's denkt ook in tegenstelling tot vele andere bedrijven dit jaar te kunnen groeien.

Sinds de overname door JAB voerde het bedrijf de omzet jaarlijks met 3,1 procent op, tot 6,9 miljard euro in 2019. Die verkopen komen niet alleen op het conto van Douwe Egberts. JDE is ook eigenaar van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L'Or en Tassimo. Die naamsbekendheid moet ook beleggers over de streep trekken. JDE Peet's benadrukt dat bijna 80 procent van al zijn thee en koffie wordt verkocht in landen waar het bedrijf een sterke marktpositie heeft.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kopzorgen over erfpacht 19 mei 2020 11:18
    DE gaat voor de zoveelste keer naar de beurs. Dat is zo langzamerhand ook merkbaar aan de prijs van een pak DE-koffie (ca. E 5 voor 500 gr)..Vergelijkbare koffie in Frankrijk kost nog geen E 2 per pak. Inmiddels begint het bedrijf zich steeds meer uit de markt te prijzen. In de nabije toekomst gaat dit zich wreken op de winstcapaciteit.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links