Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'ECB kan nog meer doen als dat nodig is'

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) kan indien nodig verdere maatregelen nemen om de eurozone door de coronacrisis te helpen. Dat zeiden verschillende beleidsmakers van de ECB afzonderlijk van elkaar.

De ECB kwam al met een ongekend steunpakket om de Europese economie te ondersteunen, waaronder de toezegging dat dit jaar meer dan 1 biljoen euro aan openbare en particuliere schulden wordt uitgegeven. Maar ondanks die monetaire boost nemen de spanningen op de markten toe. Beleidsmakers verwachten ook dat de inflatie voorlopig onder het gewenste niveau van 2 procent zal blijven.

"We hebben al enorm veel gedaan", zei de Franse bankgouverneur Francois Villeroy tegen de Franse krant Journal Du Dimanche. "Mocht het nodig zijn om meer te doen wat binnen ons mandaat ligt op de prijsstabiliteit te bewaken, dan zullen we dat niet nalaten." Volgens de Fransman heeft niemand de crisis zien aankomen. "De crisis is totaal ongekend in zijn vorm en erger dan eerdere crises."

Spanningen

Zijn Spaanse collega Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, zei tegen het Portugese weekblad Expresso dat de centrale bank klaar staat om te reageren op verdere ontwikkelingen en spanningen binnen de markten.

De hints over flexibiliteit in de crisisrespons door de ECB zouden beleggers gerust kunnen stellen. Die zijn inmiddels al begonnen met het testen van het besluit van de centrale bank. De spanningen op de financiële markten nam de laatste tijd weer toe. De verkoop van Italiaanse en Spaanse schuldpapieren dreven de financieringskosten voor die landen op in vergelijking met andere landen.

Verschillen

Ook de ECB kon niet voorkomen dat de renteverschillen tussen eurolanden stegen ondanks de het noodprogramma voor de opkoop (PEPP) dat in het leven is geroepen om die verschillen klein te houden.

Zowel de Guindos als Villeroy dringen er bij regeringen op aan meer te doe, zoals het monetaire beleid aanvullen met fiscale uitgaven. Dat zou ook via Europese investeringsprogramma's kunnen. Verder werd op de mogelijkheid van een Europees herstelfonds gewezen dat landen deze week naar verwachting zullen bespreken.

Over andere maatregelen die Europese regeringen kunnen nemen, zoals zogenaamde coronabonds, zei de Guindos dat de ECB "altijd voorstander is geweest van het bestaan ??van een fiscaal instrument op Europees niveau dat het monetair beleid kan aanvullen." Nederland is geen voorstander van de uitgifte van die Europese staatsleningen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Traveler@repair 19 april 2020 14:26
    Er was al teveel schuld. Aandelen worden gekocht uit vrees voor Zimbabwe/Duitse kruiwagens D-marken. Nederland is een financieel centrum, zeker voor Multinationals met (postbus)hoofdkantoren hier. Daarom is er hier geen totale lockdown. Alles is politiek. Jakkie Bahbah.
  2. Galajurk 19 april 2020 14:34
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 19 april 2020 14:06:

    IMF roept regeringen wereldwijd op om vooral méér geld te spenderen, om hun economie méér te stimuleren als het coronavirus straks onder controle is.

    Ga er maar rustig vanuit dat politici en centrale bankiers dit IMF-advies straks zullen opvolgen.
    Kan wel zijn , maar het onder controle zijn is wel een beetje rekbaar begrip.

    Trump heeft het al onder controle ( nooit een probleem geweest)
    In China en Brazilië ook onder controle.

    Bij hoe veel zieken en doden is het dan onder controle?

    Over anderhalf jaar is er een vaccin , dan pas onder controle?
  3. Studentenrekening 19 april 2020 14:34
    Profits are privatized, losses are socialized. Kapitalisme anno 2020.

    Bedrijven moeten eerst aandelen uitgeven om geld op te halen en als dat niet lukt moet de overheid kijken naar kredieten en garanties. Maar momenteel wordt er gewoon meteen met kredieten en garanties gesmeten. Van nieuwe aandelen uitgeven is totaal geen sprake, terwijl er jarenlang aandelen zijn opgekocht.

    Zo worden er in de toekomst nog grotere risico's genomen en bubbels geblazen.
  4. Sukh Baatar 19 april 2020 14:36
    quote:

    Studentenrekening schreef op 19 april 2020 14:34:

    Profits are privatized, losses are socialized. Kapitalisme anno 2020.

    Bedrijven moeten eerst aandelen uitgeven om geld op te halen en als dat niet lukt moet de overheid kijken naar kredieten en garanties. Maar momenteel wordt er gewoon meteen met kredieten en garanties gesmeten. Van nieuwe aandelen uitgeven is totaal geen sprake, terwijl er jarenlang aandelen zijn opgekocht.

    Zo worden er in de toekomst nog grotere risico's genomen en bubbels geblazen.
    Eens.
  5. forum rang 4 StoplossBurner 19 april 2020 14:50
    "Niemand heeft deze crisis aan zien komen." Allemachtig zeg.. hoeveel experts er in 2019 wel niet riepen dat het niet lang meer zou duren tot eenvolgende recessie vanwege alle zeepbellen die er opgeblazen zijn de afgelopen jaren om het zogenaamde deflatiespook? te verdrijven. En ja ik ken het spreekwoord een kapotte klok geeft ook twee keer per dag de juiste tijd aan. Maar er stonden wel zoveel indicatoren op rood inmiddels.

    Het slaat helemaal nergens meer op het beleid van de ECB/FED, bedrijven die aan de lopende band buybacks hebben gedaan vanwege al het goedkope geld dat er naar ze toe werd gegooid in de afgelopen jaren terwijl daar geen enkele reden voor was. Laat ze dan nu hun aandelen mooi verkopen i.p.v. nog meer gratis geprint geld (maar dan gaan die mooie bonussen de prullenbak in als er niet naar een hogere koers wordt gemanipuleerd!). De schuldenzeepbel moet blijkbaar nog groter en groter worden voordat deze definitief klapt. Maar goed, zo werkt het niet. Het netwerk dat aan de knoppen draait heeft er belang bij dit circus zo lang mogelijk in stand te houden tot hun eigen pensioen/dood.
  6. [verwijderd] 19 april 2020 15:14
    De aankondiging dat de ECB Europese bankaandelen gaat opkopen zou welkom zijn, ze vormen tenslotte ook de basis van "Het Systeem"

    Het maakt toch niet meer uit of we nou 5.000 miljard, 12.000 miljard of 21.000 miljard euro op de ECB balans staat, niemand zal er wakker van liggen, het is gewoon het nieuwe normaal.

    Aandelen gaan snel terug naar de oude top, met de bankaandelen voorop.

    www.tase.co.il/en

    Onze Smousers doen +5%
  7. [verwijderd] 19 april 2020 15:26
    Doe mee of ga weg is het motto.
    Het basisloon komt eraan, misschien vanaf 1 juni al als het virus blijft heersen, gewoon op EU-nivo, dus ook de Italiaan 1200 euro per maand.

    De Bazooka! 10 Bazookas, een mitrailleurband van 10.000 bazookas om het af te leren.

    Christine le Duc forever!
48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links